Twitter test tijdlijn in niet-chronologische volgorde
De chronologische tijdlijn is een heilig huisje voor Twittergebruikers. Het staat symbool voor wat Twitter is: de beste manier om snel overzicht krijgen van het laatste nieuws. Maar Twitter experimenteert nu met alternatieven.
Dat heeft de Amerikaanse techsite Motherboard ontdekt. Normaal gesproken staat de oudste tweet onderaan de en meest recente bovenaan, Twitter blijkt daar nu willekeurig mee te wisselen. Waar de volgorde op is gebaseerd, wordt niet duidelijk. Twitter wil waarschijnlijk relevante tweets meer naar voren laten komen.
Het kan dat Twitter hierbij kijkt naar het model van Facebook. Dat platform werkt al tijden met een tijdlijn (News Feed) die via een algoritme wordt samengesteld. Daardoor kan het zijn dat een post van een paar dagen geleden opeens bovenaan staat.
Op Twitter reageren mensen geïrriteerd, de zoektermen 'timeline' en 'out of order' geven veel verbaasde reacties weer. Hoeveel mensen deze alternatieve tijdlijn zien is niet duidelijk.
Een woordvoerder van Twitter bevestigt tegenover Motherboard dat ze inderdaad bezig zijn met testen, maar benadrukt ook dat de nieuwe tijdlijn nog niet definitief is.
Meer gebruikers
Wat er uiteindelijk uit gaat komen, is dus nog onduidelijk. Wel is zeker dat Twitter hard op zoek is naar manieren om meer gebruikers aan te trekken. Dat blijft heel moeilijk. Topman Jack Dorsey zei eerder dit jaar dat Twitter simpeler moet worden voor gebruikers en dat niks daarbij heilig is.
Het kunnen kleine en grote veranderingen zijn. Zo voegde het Twitter eerder al de functie Moments toe, die onderwerpen samenvat. Ook werd de favoriet-knop veranderd in een like en zou worden overwogen om het tekenlimiet (wat nu 140 is) te verhogen. Het aanpassen van de chronologische tijdlijn zou een ongekend grote verandering zijn.