Marine Le Pen stemde in Henin Beaumont
NOS Nieuws

Front National op kop in veel Franse regio's

In Frankrijk gaat het Front National van Marine Le Pen aan kop bij de regionale verkiezingen, blijkt uit de exitpolls. De partij zou rond de 30 procent van de stemmen hebben gekregen. Le Pen zei tegen haar juichende aanhangers dat de partij een geweldig resultaat heeft geboekt. Ook zei ze dat haar partij er klaar voor is om het nationaal gevoel van eenheid te creëren waar het land nu behoefte aan heeft.

Hoe de nationalistische partij het in Parijs heeft gedaan, is nog onbekend. Deze eerste verkiezingsronde staat in het teken van landelijke thema's als veiligheid, zo kort na de aanslagen van 13 november in Parijs. Het was in de peilingen al duidelijk dat het Front National daarvan zou profiteren.

Op de tweede plaats in de exitpolls komt De Republikeinen van oud-president Sarkozy met zo'n 27 procent en op plaats drie de regerende Parti Socialiste van president Hollande met 23 procent.

Aanhangers van het Front National juichen na bekendmaking van de eerste exitpoll

De Franse regio's hebben relatief weinig macht. De regionale verkiezingen worden vooral gezien als graadmeter voor de presidentsverkiezingen van 2017. De tweede ronde, met alleen de partijen die minimaal 10 procent van de stemmen hebben gehaald, is volgende week zondag.

Oud-president Sarkozy zegt dat hij voor de tweede stemronde geen verbintenis aangaat met de Socialistische Partij van president Hollande om het Front uit regionale besturen te houden.

De verwachting is dat de Parti Socialiste het volgende week waarschijnlijk veel beter doet dan vandaag, omdat de partij dan ook de stemmen krijgt van mensen die nu voor een kleinere linkse partij kiezen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl