Marine Le Pen van het Front National
NOS Nieuws

Frankrijk na tumultueuze maand naar de stembus

In Frankrijk zijn de stembureaus open voor de regionale verkiezingen. De stembusstrijd voor nieuwe regioparlementen staat na de aanslagen in Parijs van 13 november vooral in het teken van thema's als veiligheid en de strijd tegen terreur.

Verwacht wordt dat het Front National van Marine Le Pen een monsterscore haalt en in een aantal regio's de grootste partij wordt. Nu is het Front National dat nergens. Volgens de peilingen kan het FN vandaag rekenen op 29,5 procent van de stemmen.

De partij van president Hollande, de Parti Socialiste, staat in de meeste peilingen op flinke achterstand: 23 procent. De oppositiepartij De Republikeinen van voormalig president Sarkozy haalt naar verwachting 28,5 procent.

Tweede ronde

Vandaag is de eerste ronde van de verkiezingen; de tweede ronde is volgende week zondag. Dan doen alleen partijen mee die vandaag 10 procent of meer hebben gehaald en komt definitief vast te staan welke partij in iedere regio de grootste is geworden. De Parti Socialiste zal het volgende week waarschijnlijk veel beter doen dan vandaag, omdat de partij dan ook de stemmen krijgt van mensen die nu voor een kleinere linkse partij kiezen.

De Franse regio's hebben relatief weinig macht. Toch wordt met spanning uitgekeken naar de uitslag. De verkiezingen zijn de laatste voor de presidentsverkiezingen van 2017 en worden daarom gezien als generale repetitie.

Ook in de vijf Franse overzeese gebieden wordt gestemd. Dat zijn Frans-Guyana in Zuid-Amerika, Guadeloupe en Martinique in de Caribische Zee en Réunion en Mayotte in de Indische Oceaan.

De Fransen kunnen tot 18.00 uur vanavond hun stem uitbrengen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl