Aanhangers van Front National op een verkiezingsbijeenkomst
NOS Nieuws

Veel stemmen voor Le Pen betekenen nog geen overwinning voor FN

Het Front National maakt voor het eerst een goede kans een regionale verkiezing te winnen. Vandaag gaan de Fransen naar de stembus voor een nieuw bestuur in de dertien regio's.

De partij van Marine Le Pen staat er in de peilingen goed voor en in twee regio's gaat het Front National op kop. Le Pen doet zelf mee in Nord-Pas-de Calais, een van de regio's waar haar partij een grote kans maakt om in het bestuur te komen. Ook in de regio Marseille wordt FN volgens de peilingen de grootste.

Dat Le Pen in Nord-pas-de Calais meedoet is opmerkelijk, omdat dit niet haar thuisregio is. "Nord-pas-de Calais is een kwetsbare regio met veel werkloosheid", zegt correspondent Ron Linker. "Ze denkt hier meer kans te hebben dan in Parijs waar ze ooit verkiezingen verloor."

'De andere partijen maakten er een potje van'

Regionale besturen in Frankrijk hebben relatief weinig macht. Linker: "Het gaat dus vooral om symboliek". Het migrantendebat speelt daarin een grote rol, maar sinds de aanslagen van 13 november in Parijs is daar de veiligheid bijgekomen.

De terreurbeweging IS gebruikt volgens Le Pen de komst van migranten om soldaten naar Frankrijk te geleiden "en onze kinderen te doden", zegt ze in gesprek met correspondent Ron Linker. "Die dwaasheid moet onmiddellijk stoppen."

Invloed

De regionale krant La Voix du Nord (Stem van het Noorden) gaf voor het eerst een stemadvies: tegen FN. "We zagen aankomen dat een overwinning voor FN vrijwel onafwendbaar is", zegt hoofdredacteur Pierre Mauchamp. "We vonden dat we dat niet zomaar moesten laten gebeuren. Alsof het een vanzelfsprekendheid was." Le Pen noemt de krant sinds het stemadvies "De Stem van Noord-Korea".

Ook al wordt het Front National vandaag in sommige regio's de grootste, dan nog is het de vraag of de partij echt tot het bestuur weet door te dringen. De verkiezingen zijn in twee rondes. Tot nu toe was het zo dat de andere partijen in de tweede ronde samenwerkten om te voorkomen dat het Front de grootste zou worden.

Dat zou betekenen dat een of meer van de overige partijen zich moeten terugtrekken. Het is sterk de vraag of dat nu weer zal gebeuren, zegt Linker. "Nadeel is dat zo'n partij zes jaar lang alle invloed verliest en die prijs kan wel eens te hoog zijn."

Voor veel Fransen is president Le Pen een brug te ver.

Correspondent Ron Linker

Als het Le Pen lukt om in Nord-Pas-de Calais een goed resultaat te halen, kan haar dat helpen in de presidentsverkiezingen van 2017, zegt Linker. Ze is nu al de populairste politicus van het land, maar ook dan is het de vraag of ze in de tweede ronde de meeste stemmen krijgt.

"Voor veel Fransen is president Le Pen een brug te ver. In de eerste ronde kan ze de grootste worden, dan laten Franse kiezers zich leiden door hun hart. Maar in de tweede ronde stemmen ze met hun hoofd en zullen ze waarschijnlijk 'nee' tegen Le Pen zeggen."

De tweede ronde van de regionale verkiezingen is volgende week zondag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl