Schiphol
NOS Nieuws

EU-ministers akkoord over uitwisselen passagiersgegevens

In Brussel hebben de EU-ministers van Binnenlandse Zaken en Justitie een akkoord bereikt over het delen van gegevens van vliegtuigpassagiers met Europese opsporingsdiensten. De data blijven zes maanden beschikbaar en uitwisselbaar. Daarna worden ze 4,5 jaar lang geanonimiseerd opgeslagen in een database.

De afspraken moeten nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. Daar zijn sommige partijen bezorgd dat de uitwisseling van de gegevens een inbreuk vormt op de privacy van de Europese burgers.

Ook lieten de leiders van de drie grote fracties in het EP vorige week weten dat ze alleen akkoord zouden gaan, als vliegmaatschappijen verplicht worden de gegevens te leveren. De lidstaten voelen daar niets voor, en het is vandaag dan ook niet afgesproken. Over het zogeheten Passagiersnamen Register is vijf jaar onderhandeld.

Parijs

Na de aanslagen in Parijs op 13 november hamerden regeringsleiders als de Franse president Hollande en president Obama op de noodzaak van een snel akkoord over de uitwisseling van de passagiersgegevens. Veiligheidsdiensten kunnen dan precies de gangen van terreurverdachten nagaan.

Ze krijgen informatie over de vliegroute, reisdata, creditcards en contactgegevens van iedereen die met een Europese luchtvaartmaatschappij de EU binnenkomt of verlaat. Ook de gegevens over reizen binnen Europa vallen onder het akkoord.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl