Passagiers op Schiphol
NOS Nieuws

EU bijna akkoord over uitwisseling passagiersgegevens

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

  • Arjan Noorlander

    EU-correspondent

Als het goed is komt er nog voor het einde van het jaar een akkoord over een Europees Passagiersnamen Register (PNR), het systeem voor de uitwisseling van passagiersgegevens. Er wordt in de Europese Unie al sinds 2013 onderhandeld over het passagiersuitwisselingssysteem en onder druk van de aanslagen in Parijs is die discussie nu in een laatste fase aanbeland.

Het systeem is bedoeld voor het centraal verzamelen en analyseren van persoonsgegevens van vliegtuigpassagiers en reizigers op internationale treinen en moet er bijvoorbeeld toe leiden dat jihadstrijders die terugkeren uit Syrië beter in de gaten worden gehouden. Het gaat hier om reizen binnen de EU en reizen naar de EU.

Een akkoord liet steeds op zich wachten omdat met name het Europees Parlement, als medewetgever, zich zorgen maakte over de privacy van reizigers.

Stuitend

D66-Europarlementariër Sophie in 't Veld onderhandelt namens het parlement over het PNR. Zij zegt dat ze best wil meewerken aan het versnellen van de besluitvorming, maar ze vindt het stuitend dat de aanleiding hiervoor de aanslagen in Parijs zijn.

"Het bezwaar van het parlement, maar ook van enkele lidstaten, is al jaren dat de privacy van Europeanen wel gewaarborgd moet zijn. Die eisen gaan nu niet van tafel omdat de Fransen ineens haast willen maken."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl