Werkzaamheden aan het spoor bij Utrecht Centraal
NOS Nieuws

Dijksma verwacht meer problemen bij ProRail

Staatssecretaris Dijksma houdt er rekening mee dat er nog meer problemen ontstaan bij ProRail. Dijksma, die vorige maand de opgestapte Mansveld opvolgde, zei in haar eerste Tweede Kamerdebat als staatssecretaris van Infrastructuur dat er "nog wel dingen aankomen".

Volgens haar zullen er bij projecten op het gebied van infrastructuur altijd problemen zijn. Maar ze benadrukte dat ze die altijd tijdig zal melden aan de Kamer.

Open vizier

Dijksma deelt de zorgen uit de Kamer over de problemen bij de spoorbeheerder en ze werkt met "een open vizier" aan oplossingen. Maar ze heeft naar eigen zeggen geen "gouden sleutel". Aan de ene kant dreigen er tekorten, maar aan de andere kant laat ProRail volgens Dijksma juist geld voor onderhoud en vervanging van rails op de plank liggen.

Mogelijk zal er wat veranderen in de structuur van de organisatie. De staatssecretaris is niet van plan nu al te zeggen dat bepaalde mensen moeten opstappen.

Aandeelhouders

Omdat dat was beloofd, heeft de staatssecretaris gisteren zelf de aandeelhoudersvergadering van ProRail bijgewoond, maar ze is van plan het bij één keer te laten.

Ze ziet er meer in om bij concrete problemen snel met de top van ProRail te overleggen en daar is volgens haar de aandeelhoudersvergadering niet het beste instrument voor.

Volkswagen

Dijksma ziet niets in het plan van D66 om geld dat Volkswagen aan Nederland wil betalen voor de sjoemeldiesels aan het spoor te besteden. Ze benadrukte dat helemaal niet zeker is dat er inderdaad 1 miljard naar de staat toegaat, zoals D66 zegt. De staatssecretaris sprak van "een surprise en een leeg ei".

En als dat geld er inderdaad komt, gaat dat volgens Dijksma eerst naar de minister van Financiën. Daarna zal moeten worden bekeken waar het aan wordt besteed. Ook in de Kamer was er weinig animo voor het plan van D66.

Dijksma denkt niet dat Pro Rail alle problemen heeft gehad

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl