D66 vreest dat de reiziger de dupe wordt van de tekorten bij ProRail
NOS Nieuws

D66 wil 1 miljard van Volkswagen in spoor steken

Het geld dat Volkswagen aan Nederland betaalt voor de affaire met sjoemeldiesels, moet naar het spoor. Dat zal D66 vandaag voorstellen in een debat over ProRail.

Nederland krijgt naar verwachting meer dan een miljard euro als vergoeding voor het gesjoemel met dieselauto's, terwijl de begroting van ProRail grote gaten vertoont.

Er dreigt een tekort van 475 miljoen euro op de begroting, en daar bovenop komen nog tegenvallers voor projecten als de Noord/Zuidlijn. "Al met al telt het behoorlijk op", zei D66-Kamerlid Van Veldhoven in het NOS Radio 1 Journaal.

Treinen propvol

Volgens Van Veldhoven kan er niet worden bezuinigd bij het spoorbedrijf zonder dat de reizigers daar de dupe van worden. "De treinen zitten nu al propvol. Door de tekorten bij ProRail wordt dat alleen maar erger."

Van Veldhoven wil 1 miljard euro van het Volkswagengeld, "dat bedoeld is voor schoon vervoer", in het spoor investeren. Ze zegt dat het mes aan twee kanten snijdt, omdat mensen de trein dan niet inwisselen voor de auto waardoor er nog langere files komen.

Voordat het extra geld naar ProRail gaat, moet wel eerst de financiële wanorde bij het bedrijf worden aangepakt, vindt Van Veldhoven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl