Frans Timmermans
NOS Nieuws

'Akkoord tussen Turkije en EU verstandige investering'

Vicevoorzitter van de Europese Commissie Frans Timmermans noemt de 3 miljard euro uit het akkoord tussen de EU en Turkije een verstandige investering. Met dat geld wordt medische zorg, betere huisvesting en onderwijs voor Syrische vluchtelingen in Turkije gefinancierd.

"Dat betekent dat een aantal van de factoren worden weggenomen, waardoor mensen bijna gedwongen worden naar de Europese Unie te gaan", aldus Timmermans.

Samenwerking

Ook gaan de Turken Syriërs die door willen reizen naar Europa tegenhouden. Timmermans heeft er vertrouwen in dat de Turken die afspraken zullen nakomen.

Hij heeft de afgelopen maand intensieve onderhandelingen met Ankara gevoerd. Hij zegt er steeds meer van overtuigd te zijn geraakt dat de Turken inzien dat ze met de EU moeten samenwerken om het vluchtelingenprobleem onder controle te krijgen.

Mensenrechten

Volgens Timmermans biedt het akkoord Europa ook de kans met Turkije in dialoog te gaan over onderwerpen als persvrijheid en mensenrechten.

"Dat is vandaag ook aan de orde geweest, daar kan ook gewoon over gesproken worden. De Turken hebben behoefte om de relatie met de Europese Unie naar een hoger plan te tillen. Dat betekent dan ook dat over al die onderwerpen gesproken kan worden."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl