NOS Nieuws

Duitsland: bijdrage in Syrië absoluut nodig

De Duitse inzet van straalvliegtuigen in Syrië is absoluut noodzakelijk om de Syrische bevolking te beschermen tegen IS. Dat zei de Duitse minister Von der Leyen van Defensie op een persconferentie waarin ze het besluit officieel bekendmaakte.

Eerder vandaag lekte al uit dat Duitsland Tornado-verkenningsstraaljagers naar Syrië stuurt. Verder gaan er een oorlogsschip en een tankvliegtuig voor straaljagers naar het gebied.

"De regering heeft besloten tot moeilijke, maar juiste en noodzakelijke stappen", zei Von der Leyen. Ze hield de persconferentie samen met haar collega Steinmeier van Buitenlandse Zaken, na spoedoverleg met de fracties van regeringspartijen CDU/CSU en SPD.

Frankrijk

De uitbreiding van de Duitse bijdrage in het IS-gebied is mede op verzoek van de Franse president Hollande. Die vroeg bondskanselier Merkel gisteren om onvoorwaardelijke steun. "We staan pal naast Frankrijk, dat is getroffen door onmenselijke aanvallen door IS", zei Von der Leyen daarover.

Volgens correspondent Jeroen Wollaars doen de Duitsers schoorvoetend mee aan de missie. "Maar de aanslagen in Parijs hebben alles veranderd", zegt hij. "Het is na Kosovo en Afghanistan pas de derde keer na de Tweede Wereldoorlog dat Duitsland meedoet aan een vechtmissie."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl