De Franse president Hollande
NOS Nieuws

'Hollande krijgt in Washington niet gewenste steun tegen IS'

De Franse president Hollande spreekt vandaag in Washington met president Obama over de strijd tegen Islamitische Staat. Hollande zoekt na de aanslagen in Parijs steun bij wereldleiders voor een gezamenlijke strategie tegen IS.

Hollande sprak gisteren met de Britse premier Cameron en donderdag vliegt hij naar Moskou. "Hollande is op diplomatieke rondreis om een globale coalitie te vormen die IS verder aanpakt. Frankrijk kan het niet alleen", zegt defensiespecialist Ko Colijn.

Obama komt niet echt over de brug.

Ko Colijn, defensiespecialist instituut Clingendael

Maar Hollande krijgt in Washington niet de gewenste militaire steun, verwacht Colijn. "Obama komt niet echt over de brug. Hij wil absoluut geen grondtroepen sturen, alleen de luchtaanvallen zullen worden opgevoerd."

Volgens Colijn staat Obama daarover ook onder druk in eigen land. "De Republikeinen vinden de luchtaanvallen wat halfslachtig. Daar moet een schepje bovenop. Verder zullen de Fransen en Amerikanen meer inlichtingen gaan delen."

Coalitie met Poetin

Na zijn bezoek in Washington spreekt Hollande overmorgen met president Poetin. Frankrijk hoopt dat Rusland zich gaat richten op het bestoken van IS-doelen in Syrië. Nu bestoken de Russen ook doelen van andere groepen die strijden tegen president Assad.

"De Amerikanen zijn bang dat Hollande te veel aanpapt met Poetin. Een coalitie met Poetin willen ze niet. Daarom kijken ze nog even de kat uit de boom."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl