Een Franse agent kijkt uit over de Seine naar de Notre Dame
NOS Nieuws

Diplomatiek offensief Hollande, onderzoek richt zich op Abdeslam

De Franse president Hollande is een diplomatiek offensief begonnen in verband met de aanslagen in Parijs en zijn strijd tegen IS. Hij ontmoet deze week allerlei wereldleiders. Vandaag is de Britse premier Cameron in Parijs en morgen gaat Hollande naar president Obama in Washington.

Maar de belangrijkste ontmoeting moet nog komen, zegt correspondent Ron Linker. "Dat lijkt donderdag. Dan gaat hij naar Moskou om te praten met president Poetin. Frankrijk hoopt dat Rusland zich gaat richten op het bestoken van IS-doelen in Syrië." Nu bestoken de Russen ook doelen van andere groepen die strijden tegen president Assad.

Of de Fransen de Russen zover krijgen, is maar de vraag, zegt Linker. "Maar misschien kunnen de leiders het er wel over eens worden dat noch Assad, noch IS het in de toekomst voor het zeggen krijgt in Syrië. Wie dat wel moet doen, moet bij internationale onderhandelingen worden afgesproken."

Voortvluchtige terrorist

In Parijs richt het onderzoek naar de aanslagen zich vooral op de voortvluchtige terrorist Salah Abdeslam. Hij wist een paar uur na de aanslagen te ontkomen en is waarschijnlijk naar België gevlucht, waar een klopjacht op hem is geopend. Inmiddels gaan er geruchten dat Abdeslam via Luik naar Duitsland zou zijn gevlucht.

Het Franse onderzoek richt zich vooral op de rol die hij heeft gespeeld, zegt Linker. "Er zijn aanwijzingen dat hij de logistiek van de aanslagen heeft geregeld. Twee auto's stonden op zijn naam en met zijn creditcard zijn appartementen en hotelkamers geboekt."

De Fransen vragen zich ook af waarom hij zichzelf niet heeft opgeblazen en twee vrienden heeft gebeld met de vraag hem op te halen in Parijs. "In de eerste verklaring van IS waarin de terreurgroep de aanslagen opeiste, stond dat er ook een aanslag zou zijn gepleegd in het 18e arrondissement. Dat is niet gebeurd. Maar daar is wel een auto gevonden en we weten dat Abdeslam daar in de buurt was. Is het daar mislukt? Ging zijn bomgordel niet af of raakte hij in paniek? Hoe dan ook, justitie wil hem graag hebben."

De opiniepeilingen zijn meer een vertaling van de emoties na de aanslagen.

Correspondent Ron Linker

Vlak na de aanslagen kondigde president Hollande de noodtoestand af voor heel Frankrijk. Later werd die verlengd voor drie maanden. Opiniepeilingen wijzen erop dat meer dan 90 procent van de Fransen instemt met de noodtoestand, vertelt Linker. "Maar dat is meer een vertaling van de emoties na de aanslagen. Je zou het eigenlijk over een en twee maanden nog eens moeten vragen."

De noodtoestand brengt met zich mee dat de Franse overheid verregaande maatregelen kan nemen. "Er zijn de afgelopen dagen honderden huiszoekingen geweest. Meer dan honderd mensen zijn aangehouden en er zijn wapens gevonden. Dat is positief. Maar veel Fransen zullen zich gaan afvragen: wat houdt die beperking van mijn vrijheden in? Maar voorlopig kun je zien dat Hollande nog profiteert van het sentiment onder de bevolking om maatregelen te nemen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl