Xavier Naidoo, zanger van de band Söhne Mannheims, treedt op in Mannheim, Duitsland
NOS Nieuws

Opnieuw Duitse Songfestivalact geschrapt

De Duitse act voor het Eurovisiesongfestival wordt voor het tweede jaar op rij toch niet naar het liedjesfestijn gestuurd. Zanger Xavier Naidoo wordt door de Duitse omroep teruggetrokken als kandidaat omdat hij te omstreden is.

Naidoo wordt door veel Duitsers gezien als homofobe rechtspopulist. "Dat is hij niet, maar we hebben de weerstand tegen Xavier zwaar onderschat" zegt omroep ARD. "Het Songfestival is een vrolijk evenement, waar de focus moet liggen op muziek en de verstandhouding tussen Europeanen. De lopende discussie zou het imago van het Songfestival kunnen schaden." Op internet circuleerden meerdere petities tegen zijn deelname.

Xavier Naidoo heeft gereageerd op zijn Facebookpagina. "Mijn passie voor muziek en mijn inzet voor de liefde, vrijheid, tolerantie en saamhorigheid wordt hierdoor niet geremd." Wie er komend jaar wel mee gaat doen voor Duitsland is nog niet bekend.

Homofobe en antisemitische uitspraken

Het is nog niet helemaal duidelijk waarom Naidoo wordt teruggefloten. Waarschijnlijk heeft het te maken met homofobe en antisemitische uitspraken in zijn liedjes. Het nummer 'Wo Sind' uit 2012 kreeg veel kritiek in Duitsland, omdat in de tekst homoseksualiteit gelinkt wordt aan pedofilie. In een ander lied uit 2008 noemt Naidoo de Duits-Joodse bankiersfamilie Rothschild "Baron Deadschild", en wordt het woord "schmock" gebruikt, een denigrerende Jiddische term.

Vorig jaar zag de winnaar van de Duitse voorronde zelf af van deelname aan het songfestival. Vlak na het winnen van de nationale finale maakte hij live op televisie bekend dat hij zichzelf "daartoe niet in staat voelt". Uiteindelijk vertegenwoordigde de nummer twee, Ann Sophie, Duitsland tijdens het Eurovisiesongfestival in Oostenrijk.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl