Militairen met enkele bevrijde gijzelaars
NOS NieuwsAangepast

Gijzelingsactie Mali eist 21 levens

Uren na de beëindiging van de gijzeling in een hotel in Mali heeft president Keita gezegd dat er 21 mensen zijn omgekomen. Er waren twee terroristen, die allebei zijn gedood. Zeven mensen zijn gewond geraakt. Naar aanleiding van de terreuractie geldt in het hele land de noodtoestand. Er zijn drie dagen van nationale rouw afgekondigd.

De terroristen drongen vrijdagochtend het Raddison-Blu hotel in de hoofdstad Bamako binnen. In de loop van de middag bestormden commando's het gebouw en bevrijdden 170 mensen, onder wie veel buitenlanders.

President Mali spreekt zijn medeleven uit

Over de nationaliteit van de slachtoffers wordt langzaam meer bekend. Er is sprake van twee Malinezen en een Belg. Verder zijn drie Chinezen omgekomen, dat waren medewerkers van een Chinees staatsbedrijf dat spoorwegen aanlegt.

Het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken meldt dat er onder de doden ook een Amerikaan is. Voor zover bekend waren er geen Nederlanders in het hotel.

Islamitische Staat

De Amerikaanse regering gaat ervan uit dat de aanval op het hotel in Bamako het werk is van de groeperingen al-Mourabitoun en al-Qaida in de Islamitische Maghreb. Die hadden de verantwoordelijkheid zelf ook al opgeëist.

Al-Mourabitoun is de groepering die onder leiding stond van de beruchte terrorist Mokhtar Belmokhtar, wiens dood afgelopen zomer werd gemeld. Volgens de VS zijn er geen aanwijzingen dat de terreurgroepen Islamitische Staat en Boko Haram bij de gijzeling betrokken waren.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl