De Noorse premier Solberg (l) en Minister van Buitenlandse Zaken Brende
NOS Nieuws

IS claimt doden Noorse en Chinese gijzelaar

Een Noor die door IS gevangen werd gehouden in Syrië is naar alle waarschijnlijkheid gedood. Dat heeft de Noorse premier Erna Solberg gezegd op een persconferentie. Het gaat om de 48-jarige Ole Johan Grimsgaard-Ofstad uit Oslo, die waarschijnlijk sinds januari gevangen werd gehouden.

Solberg veroordeelde de moord in reactie op de bewering van IS in de nieuwste uitgave van het online-magazine Dabiq dat het twee gijzelaars heeft gedood, een Noor en een Chinees.

De Noorse premier zei ook dat ze nog verdere bevestiging zoekt van het nieuws, maar minister van Buitenlandse Zaken Brende voegde eraan toe dat er geen redenen zijn om te twijfelen aan de foto’s die bij het bericht zijn gepubliceerd.

Losgeld

Volgens IS zijn de twee "geëxecuteerd nadat zij in de steek zijn gelaten door ontrouwe naties en organisaties". IS had twee maanden geleden om losgeld voor ze gevraagd. Er werd toen een foto online gezet van de twee, gekleed in gele pakken, met daaronder de tekst "For Sale".

De Chinees was de 50-jarige Fan Jinhui, een consultant uit Peking. De Chinese autoriteiten zeggen dat ze het bericht over zijn dood onderzoeken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl