NOS Nieuws

IS publiceert foto van bom Russisch ramptoestel

Terreurbeweging IS publiceert in de nieuwste uitgave van zijn online-magazine Dabiq een foto van wat de bom zou zijn waarmee de Russische Airbus boven de Sinaïwoestijn is neergehaald. Als de claim klopt, is er geen ingewikkeld explosief gebruikt voor die aanslag: een frisdrankblikje, gevuld met een explosieve stof, en een ontstekingsmechanisme. Bij een vliegtuig dat op kruishoogte vliegt volstaat een kleine schade natuurlijk al om het toestel te laten verongelukken.

In een inleidend stuk in de Engelstalige glossy - het tijdschrift is full-color uitgevoerd- wordt uitvoerig uiteengezet hoe snel IS heeft gereageerd op het besluit van de Russen om doelen van de organisatie in Syrië te bombarderen: "Een ondoordacht en arrogant besluit", schrijven de makers van het blad.

"Nadat een manier was gevonden om de beveiliging op het vliegveld van Sharm-el-Sheikh te omzeilen wilden we een vliegtuig neerhalen dat toebehoort aan een van de leden van de westerse coalitie onder leiding van Amerika. Dat doel werd veranderd in een Russisch toestel. Een bom werd aan boord gesmokkeld en dat leidde tot de dood van 219 Russen en vijf andere kruisvaarders (de term waarmee IS zijn tegenstanders aanduidt -red.), slechts een maand na het ondoordachte Russische besluit."

Parijs

In het blad is er ook veel aandacht voor de aanslagen in Parijs. "Net als Rusland was Frankrijk verblind door overmoed. Ze dachten dat de geografische afstand van de landen van het Kalifaat hen zou beschermen tegen de strijders."

Over de acht 'ridders', de daders van de aanslagen, wordt vastgesteld dat ze "Parijs op de knieën hebben gebracht, na de jarenlange verachting van de islam door Frankrijk." In Frankrijk geldt nu in het hele land de noodtoestand, "als gevolg van de actie van acht mannen die alleen met geweren en bomgordels waren gewapend. Wraak is voltrokken jegens degenen die zich veilig voelden in de cockpits van hun gevechtsvliegtuigen."

IS claimt in het eigen magazine tevens dat het twee gijzelaars, een Noor en een Chinees, heeft gedood.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl