NOS Nieuws

Uitgewezen asielzoeker steeds vaker zelf naar huis

Steeds meer afgewezen asielzoekers gaan op eigen initiatief terug naar hun thuisland. In 2011 vertrok nog 18 procent van deze groep zelfstandig uit Nederland. Dit jaar is dat 31 procent, blijkt uit cijfers van het ministerie van Veiligheid en Justitie.

In de eerste tien maanden van dit jaar zijn ruim 8000 vluchtelingen Nederland uitgezet. De helft daarvan is aantoonbaar vertrokken; soms zelfstandig, soms gedwongen. Van de overige 4000 is onbekend waar ze nu zijn, omdat er geen toezicht was op de uitzetting. Het kan dus ook zijn dat ze nog steeds illegaal in Nederland verblijven.

Veilig

Er worden alleen asielzoekers uitgezet naar veilige landen, zegt directrice Maas van de Dienst Terugkeer en Vertrek. "Het gaat dan bijvoorbeeld om mensen uit een aantal Afrikaanse landen, landen in de Balkan, Nigeria en Kosovo. Niet om de brandhaarden in de wereld."

De meeste vluchtelingen, er komen er wekelijks nog honderden, komen uit Syrië, Afghanistan en Eritrea. Het grootste gedeelte van deze groep krijgt een verblijfsvergunning.

Later vandaag debatteert de Tweede Kamer over de terugkeer van vreemdelingen.

'Dit jaar zo'n 8000 vluchtelingen terug'

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl