NOS Nieuws

Instroom asielzoekers iets toegenomen

De verwachting van staatssecretaris Dijkhoff dat er deze week meer vluchtelingen naar Nederland zouden komen is uitgekomen. In de afgelopen week hebben 1800 asielzoekers zich in Nederland gemeld. Vorige week ging het om 1700 mensen die hier kwamen. De week ervoor waren het er 1600.

Staatssecretaris Dijkhoff zei vorige week al dat het erop lijkt dat mensen vlak voor de winter de oversteek wagen. Aanvankelijk was gedacht dat de instroom in de herfst al snel zou afnemen.

Mensensmokkelaars

Dijkhoff waarschuwt dat de druk op de opvang hoog blijft. Hij zei dat tijdens een werkbezoek bij een mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk tussen Nederland en België. Sinds de invoering van deze extra mobiele grenscontroles is het aantal aanhoudingen volgens hem verdubbeld.

Er zijn inmiddels in heel het land 41 aanhoudingen verricht, dat zijn er zeven per week. Over heel 2015 werden er 160 mensen aangehouden. Volgens Dijkhoff gaat het vooral om mensensmokkelaars die sinds het uitbreken van de vluchtelingencrisis veel asielzoekers het land in smokkelen.

De marechaussee heeft bij Hazeldonk al tientallen mensensmokkelaars aangehouden

De marechaussee controleert sinds half september vaker bij de grenzen, op vliegvelden en in internationale treinen. Volgens Dijkhoff heeft dat zin. "Iedere smokkelaar die je kan oppakken is er 1 extra."

Record

Volgens persbureau Bloomberg zijn er nog nooit zoveel asielzoekers Europa binnen gekomen als de afgelopen maand: 160.000 vluchtelingen staken de Middellandse Zee over naar de EU.

  • Maino Remmers / NOS
    De mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk
  • Maino Remmers / NOS
    Dijkhoff bracht vandaag een werkbezoek aan een mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk
  • Maino Remmers / NOS
    De mobiele controle van de marechaussee op de grensovergang Hazeldonk

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl