Sloveense soldaten werken aan het hek langs de grens met Kroatië
NOS Nieuws

Slovenië begint met bouw grenshek tegen migranten

Slovenië is langs de Kroatische grens begonnen met de bouw van een hek om de instroom van vluchtelingen te reguleren. Onder het toeziend oog van een groot aantal politieagenten en soldaten zijn bouwvakkers vanmorgen aan de slag gegaan bij de grenspost Veliki Obrez.

Slovenië dreigde al enkele weken een hek langs de grens te plaatsen, omdat het zegt de toestroom van vluchtelingen niet aan te kunnen. Sinds medio oktober zijn 180.000 vluchtelingen vanuit Turkije en Griekenland Slovenië binnengekomen. De meesten reizen direct door naar Oostenrijk en Duitsland.

Hongaars hek

Slovenië kreeg pas echt met de vluchtelingencrisis te maken nadat buurland Hongarije op 16 oktober zijn grenzen voor migranten compleet had dichtgegooid, eveneens door een hek te plaatsen. Sindsdien trekken de vluchtelingen via Slovenië naar het westen.

De Sloveense premier Miro Cerar benadrukte gisteren dat het hek langs de grens niet is bedoeld om vluchtelingen tegen te houden. Ook blijven alle grensposten open.

"Er zijn nog 30.000 migranten op weg naar Slovenië", aldus Cerar. Hij beoogt met het hek de doorstroom in goede banen te leiden. Cerar wees er nog eens op dat zijn land niet de middelen heeft om de vluchtelingen goed onderdak te bieden als straks de winter invalt.

Ook vreest de premier dat de migranten in zijn land blijven, als Oostenrijk vluchtelingen zou gaan weren.

'Slovenie verwacht 30.000 migranten'

Dublin is dood

Hongarije heeft Duitsland inmiddels laten weten niet van plan te zijn om Syrische vluchtelingen vanuit Duitsland weer terug te nemen. De Hongaarse minister van Buitenlandse Zaken Szijjarto reageerde hiermee op het voornemen van Berlijn om Syriërs terug te sturen naar het land waar ze zich hebben laten registreren.

Hongarije heeft zich steeds de felste tegenstander betoond van de Duitse ruimhartige opvang van asielzoekers.

Berlijn beroept zich nu op de zogeheten Dublin-afspraken waarin is vastgelegd dat asielzoekers alleen asiel mogen vragen in het land waar ze zich bij binnenkomst hebben laten registreren. Maar het akkoord van Dublin is dood, zegt de Hongaarse minister, omdat vrijwel geen enkel EU-land zich afgelopen zomer aan de regels heeft gehouden.

Berlijn besloot gisteren paal en perk te stellen aan de opname van asielzoekers, omdat de opvangcentra overvol zitten en de crisis ook politieke spanningen teweegbrengt. Duitsland houdt dit jaar rekening met de komst van 1 miljoen vluchtelingen, merendeels Syriërs.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl