Eind oktober kwamen al grote groepen vluchtelingen Slovenië binnen
NOS Nieuws

Slovenië bouwt hek langs grens met Kroatië

Slovenië gaat hekken bouwen langs de grens met Kroatië. Die zijn volgens premier Miro Cerar niet bedoeld om alle vluchtelingen tegen te houden, maar om de stroom in goede banen te leiden. Hij benadrukt dat alle grensposten open blijven.

"Er zijn ongeveer 30.000 migranten op weg naar Slovenië", zei Cerar. Eerder becijferde hij dat zo'n 170.000 vluchtelingen Slovenië binnentrokken nadat Hongarije half oktober zijn grens met Kroatië had gesloten en de vluchtelingen een andere route kozen.

"We willen zorgen voor een gecontroleerde, veilige toestroom van migranten en een humanitaire ramp voorkomen", zei de premier.

Balkan

Veel vluchtelingen uit Syrië, maar ook uit Afghanistan en Irak, komen over de Balkan naar de Europese Unie. De meesten stappen in Turkije op een boot naar Griekenland, om van daaruit verder te reizen.

De EU-organisatie Frontex, die de samenwerking bij het beveiligen van de buitengrenzen coördineert, heeft nieuwe cijfers bekendgemaakt. In oktober kwamen er ruim 150.000 migranten aan op Griekse eilanden, wat het totaal sinds begin dit jaar op 540.000 brengt; dertien keer zoveel als over heel vorig jaar.

Het aantal vluchtelingen dat over zee naar Italië gaat, is volgens Frontex teruggelopen. Dat komt niet doordat minder mensen de oversteek willen maken, maar heeft te maken met een tekort aan transportmiddelen, zegt Frontex. Mensensmokkelaars in Libië kunnen steeds lastiger aan boten komen.

Dubbeltelling

Frontex noemt ook een totaal aantal van 1,2 miljoen vluchtelingen dat in de eerste tien maanden van dit jaar de EU is binnengekomen, maar zegt dat daarbij sprake is geweest van dubbeltelling: er zijn vluchtelingen in Griekenland aangekomen die daarna naar het niet-EU-land Macedonië gingen om vervolgens via landen als Hongarije toch weer de EU binnen te komen. Hoeveel dat waren, is niet bekendgemaakt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl