Industrieterrein Chemelot
NOS Nieuws

Chemelot zelden onbesproken

Het afgelopen jaar is het Chemelot-terrein in Geleen vaak in het nieuws geweest. De grote brand van vandaag is de zoveelste in een lange rij incidenten.

Op het Chemelot-terrein staan veel chemische bedrijven, waaronder DSM en Sabic. De gemeente Sittard-Geleen is een van de gevaarlijkste plekken als het gaat om het aantal BRZO-bedrijven binnen de gemeentegrenzen. BRZO staat voor Besluit Risico's Zware Ongevallen.

November

Vier dagen geleden woedde er ook al een brand op het complex in een ammoniakfabriek van OCI Nitrogen. De brand was toen vrij snel bedwongen, al raakte er wel een werknemer lichtgewond.

Twee dagen eerder, op 3 november, werd Chemelot getroffen door de grote stroomstoring in Zuid-Limburg. Daardoor leed het bedrijventerrein honderdduizenden euro's schade.

Oktober

Eind oktober was er ophef over chemiebedrijf Sitech dat gevestigd is op het terrein. Dat bedrijf moet het waterschap een dwangsom van 50.000 euro betalen omdat het te veel pyrazool in de Maas heeft geloosd. Pyrazool is een chemische stof die voorkomt in onder meer geneesmiddelen en bestrijdingsmiddelen.

September

Een maand eerder was het ook raak. In een kelder van een kunstmestfabriek op het terrein van Chemelot brak brand uit. Dat gebeurde tijdens onderhoudswerkzaamheden. Omwonenden moesten ramen en deuren dicht houden. Bij de brand kwam ook asbest vrij.

Juli

Dan waren er afgelopen zomer nog de incidenten met kunststofpoeder. In juli lekte er twee keer poeder uit een chemische fabriek. Dat kwam in omliggende wijken terecht. Volgens Chemelot was de lekkage niet schadelijk voor de gezondheid.

Dezelfde zomer kwamen er ook vlokken schuim met nafta terecht in een woonwijk. Die kwamen uit een tank op het industrieterrein.

Juni

In juni werd er ook poeder de lucht in geblazen, maar dat was zwart en ging gepaard met harde knallen. Toen bleek een reactor van een kunststoffabriek verstopt te zijn geraakt.

Mei

In het voorjaar werd een kunstmestfabriek stilgelegd nadat er een gaswolk met nitreuze dampen was ontsnapt. Die zijn in hoge concentraties schadelijk voor de gezondheid.

2014

Een klein jaar eerder raakten negen medewerkers gewond na het inademen van zwaveldampen. De slachtoffers hadden last van irritatie aan de ogen en luchtwegen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl