NOS Nieuws

'Het liefst ga je niet met deze ernstig zieke patiënten op pad'

Bij de vlucht van Roemeense brandwondenslachtoffers naar Nederland kan het niet aan de zorg gelegen hebben dat twee patiënten zijn overleden. Bert Manten van de ambulancedienst die de Roemenen na de landing verder vervoerde, heeft "diep respect" voor de wijze waarop het transport plaatsvond.

De risico's waren groot, zegt Manten. "De mensen zijn ongelooflijk ziek. Het liefst ga je niet met ze op pad, maar als het daar niet lukt om ze beter te maken, moet je wat."

De slachtoffers van de brand vorige week in een nachtclub in Boekarest lagen eerst in Roemeense ziekenhuizen, maar kwamen naar Nederland voor specialistische hulp.

Roemeense brandwondslachtoffers landen in Nederland

Wat Manten in het militaire vliegtuig aantrof, duidde op goede zorg. "Maar soms is dat niet genoeg. Het gaat om patiënten bij wie elk moment een groot probleem kan ontstaan, waardoor de toestand verslechtert."

De acht patiënten die naar Nederland kwamen, zijn volgens traumachirurg Kees van der Vlies van het Rotterdamse Maasstad Ziekenhuis van tevoren onderzocht om te bepalen of het verantwoord was om ze te vervoeren. "Hun toestand was stabiel genoeg, maar het is bekend dat dergelijk kritische patiënten snel achteruit kunnen gaan. De toestand kan van uur tot uur verschillen."

De slachtoffers zijn hier naartoe gebracht omdat de brandwondenzorg in Nederland op een hoog niveau staat, zegt Van der Vlies. Hij verklaart dat door de expertise die is opgedaan door de cafébrand in 2001 in Volendam. "Veel Nederlanders in de brandwondenzorg hebben internationale connecties. Daar is het Roemeense verzoek uit voortgekomen aan de Nederlandse overheid om hier patiënten naartoe te laten komen."

Overleden brandwondenslachtoffers waren kwetsbaar

De kwaliteit van de zorg in Nederland heeft onder meer te maken met bouwkundige zaken, zoals luchtbehandeling en isolatiebescherming, zegt Van der Vlies. "Ook hebben we hier multidisciplinaire teams met niet alleen chirurgen, maar ook paramedici als psychologen, fysiotherapeuten en ergotherapeuten. Zo kunnen we alle facetten van de zorg bieden die nodig zijn."

Met de zes patiënten die nu in de brandwondencentra in Groningen, Beverwijk en Rotterdam verblijven, gaat het volgens Van der Vlies naar omstandigheden goed. "De eerste zorg is hun toestand verder stabiliseren. Daarna begint een lang traject met meerdere operaties en intensieve wondzorg. Dat gaat weken tot maanden duren."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl