Een Filipijnse soldaat op het strand van een van de Filipijnse Spratly-eilanden
NOS Nieuws

Amerikaanse marine blijft patrouilleren in Zuid-Chinese Zee

De Amerikaanse marine heeft aangekondigd minstens twee keer per kwartaal te zullen patrouilleren bij de omstreden Spratly-eilanden in de Zuid-Chinese Zee.

De patrouilles bij de kunstmatige eilanden leidden vorige week tot een diplomatieke rel. Verschillende landen in de regio waaronder de Filipijnen, Maleisië, Vietnam, Taiwan en ook China maken aanspraak op de eilandengroep. De Verenigde Staten betwisten de claim van China en stuurden vorige week een torpedobootjager. Peking noemde dat een provocatie die kan leiden tot een oorlog in het gebied.

Juiste frequentie

"We komen twee keer per kwartaal of wat vaker langs", zei een Amerikaanse functionaris van het Pentagon. "Dat is de juiste frequentie, zonder dat het China een doorn in het oog wordt. Het voldoet aan onze bedoeling om onze internationale rechten uit te voeren en de Chinezen en anderen te herinneren aan onze visie."

De Filipijnen hebben een klacht ingediend bij het Internationale Gerechtshof in Den Haag. Dat bepaalde vorige week dat het de klacht zal behandelen. China liet daarop direct weten niet aan de zaak te zullen meewerken omdat het hof daar geen zeggenschap over heeft.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl