De cast van Soldaat van Oranje
NOS Nieuws

Soldaat van Oranje: vijf Eriks en veertien Wilhelmina's

Met de 1673ste voorstelling beleeft Soldaat van Oranje vanavond zijn vijfde verjaardag. Sinds 2010 heeft de musical onafgebroken voor volle zalen gespeeld in de TheaterHangaar in Katwijk. Ongekend voor een Nederlandse productie.

"De surrealistische getallen duizelen ons", zegt producent Fred Boot. "1,8 miljoen mensen zijn er geweest, dat is bijna 10 procent van alle Nederlanders. Dat is uniek."

Boot nam in 2003 het initiatief om een show te maken van het boek van Erik Hazelhoff Roelfzema. Op 15 juni 2004, de dag dat Nederland tegen Duitsland speelde op het EK in Portugal, kreeg hij de zegen van de verzetsheld.

Vijf Eriks en veertien Wilhelmina's

Het verhaal gaat over de keuzes van een groep Leidse studenten in de Tweede Wereldoorlog. Enkele van de vrienden proberen de oorlog te negeren of collaboreren zelfs met de Duitsers, maar Hazelhoff Roelfzema kiest voor het verzet en groeit uit tot een vertrouweling van koningin Wilhelmina. Het boek werd in 1977 verfilmd met Rutger Hauer in de hoofdrol.

Om het verhaal opnieuw te vertellen werd een unieke constructie bedacht waarbij het publiek op een draaiende schijf langs verschillende decors gaat, zoals een studentenhuis, Paleis Noordeinde en zelfs een zee met 300.000 liter water.

Aanvankelijk dacht Boot dat hij van geluk mocht spreken als de musical een jaar zou draaien. Inmiddels heeft Soldaat van Oranje vijf Eriks versleten en maar liefst veertien Wilhelmina's, onder wie Anne-Wil Blankers, Petra Laseur en Olga Zuiderhoek. Eind 2013 streefde de voorstelling Het Spook van de Opera voorbij als meest opgevoerde Nederlandse musical ooit.

Men komt vaak terug met familieleden, dus grootouders met kleinkinderen of volwassenen met hun ouders.

Fred Boot

Boot denkt dat bezoekers zich kunnen identificeren met het onderwerp. "Dit is wat onze grootouders en ouders hebben meegemaakt tussen 1940 en 1945. Maar liefst een kwart van onze bezoekers komt vaker dan één keer. Men komt vaak terug met familieleden: grootouders met kleinkinderen of volwassenen met hun ouders. Volgens mij gebeurt dat om de eigen familieverhalen door te vertellen."

Speculeren over wanneer er een eind aan het succes komt durft Boot dan ook nog niet. De musical is inmiddels opnieuw verlengd, tot april volgend jaar, en ook dat hoeft niet de definitieve datum te zijn.

"Soldaat van Oranje verrast me al vijf jaar. Ik durf niet te zeggen wanneer het stopt."

  • Joris van Bennekom
    Olga Zuiderhoek als koningin Wilhelmina
  • Joris van Bennekom
  • Joris van Bennekom

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl