Sepp Blatter maakt in 2010 bekend dat Qatar het WK van 2022 mag organiseren.
NOS Voetbal

Woordvoerder Blatter: deal was met leidende figuren FIFA

Niet het hele FIFA-bestuur was betrokken bij de geheime afspraak om de WK's van 2018 en 2022 aan Rusland en Amerika te geven. "Sepp Blatter heeft die deal gemaakt met enkele leidende figuren in de wereldvoetbalbond", zegt zijn persoonlijk woordvoerder Klaus J. Stöhlker tegen de NOS.

Blatter onthulde woensdag in een interview met het Russische persbureau Tass dat er vóór de stemming in 2010 al overeenstemming werd bereikt aan welke landen de WK's zouden worden toegekend. Door een plotselinge ommezwaai bij Michel Platini zou het WK van 2022 volgens Blatter echter niet in de Verernigde Staten, maar in Qatar beland zijn. "Met Rusland en de Verenigde Staten zouden we beide WK's hebben in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop", aldus Blatter in het interview.

Leidende figuren

In het interview zegt de geschorste FIFA-voorzitter dat de afspraak "binnen de groep" gemaakt werd. Nu blijkt dus dat hij daarmee niet het complete bestuur, maar een selecter gezelschap bedoelde. Stöhlker wilde de namen van de leidende figuren niet geven, maar het is aannemelijk dat het daarbij naast UEFA-voorzitter Platini om de voorzitters van andere confederaties gaat.

Het Belgische FIFA-bestuurslid Michel D'Hooghe zei woensdag dat hij zich niet kan voorstellen dat er een geheime afspraak gemaakt is voor de stemming. "Ik heb in volledige vrijheid gestemd en mij is nooit gevraagd om deel uit te maken van een groep."

Klaus J. Stöhlker is niet meer in dienst van de FIFA, maar wordt door Blatter persoonlijk ingehuurd om zijn belangen te verdedigen. De persafdeling van de wereldvoetbalbond weigert zich uit te spreken over Blatters zaken uit angst voor verdere aantasting van de integriteit van de organisatie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl