De geschorste FIFA-baas Sepp Blatter mag nog wel interviews geven
NOS Voetbal

Blatter: WK's 2018 en 2022 stonden al vast vóór stemming

De geschorste FIFA-baas Sepp Blatter heeft in een interview met het Russische persbureau Tass gezegd dat er in 2010 al vóór de officiële stemming een deal was om het WK van 2018 aan Rusland te geven en in 2022 aan de Verenigde Staten.

Dat laatste ging echter niet door. Door toedoen van de huidige (ook geschorste) voorzitter van de UEFA, Michel Platini. "Als dat WK van 2022 gewoon naar de VS was gegaan, dan waren de Amerikanen nooit in actie gekomen", aldus Blatter, daarmee doelend op het onderzoek dat werd gestart door de FBI. "Als de Verenigde Staten het WK van 2022 gekregen had, zouden we nu praten over twee prachtige WK's. En niet over de problemen met de FIFA, aangezien de VS een slechte verliezer was."

Opeens Qatar

Blatter geeft Platini dus de schuld van de crisis bij de voetbalbond. "De WK's zouden plaatsvinden in de twee grootste politieke machten, maar Platini gooide alles overhoop. Dat was na een lunch met de toenmalige Franse president Sarkozy en de kroonprins van Qatar", zegt Blatter in het interview. "Na die lunch is er gestemd binnen het uitvoerend comité en toen kreeg ineens Qatar de voorkeur." Volgens Blatter gingen vier Europese stemmen ineens naar Qatar, dat land won de stemming uiteindelijk met 14-8.

KNVB

Als de woorden van Blatter inderdaad de waarheid zijn dan zou de FIFA nog wel eens te maken kunnen krijgen met flinke schadeclaims. Onder meer Nederland en Engeland waren ook in de race voor het WK van 2022. De KNVB zegt dat het alle publiciteit op de voet volgt. De voetbalbond zal actie ondernemen als er harde feiten naar boven komen waaruit blijkt dat de bond schade heeft opgelopen. "Vooralsnog is dat speculatief", aldus een woordvoerder.

'Bij bewijs moet de zaak heropend worden'

Blatter lijkt met deze uitspraken niet meer te geloven in het schoonvegen van zijn eigen straatje en probeert nu Platini mee te nemen in zijn val. Die laatste hoopt volgend jaar nog steeds Blatter op te kunnen volgen als voorzitter van de FIFA. Voorlopig is de Fransman nog steeds geschorst. Net als Blatter kreeg hij begin deze maand een schorsing van negentig dagen opgelegd door de ethische commissie van de FIFA, omdat er een dubieuze betaling (van 1,8 miljoen euro) van Blatter aan Platini wordt onderzocht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl