NOS Nieuws

Amerikanen liggen dwars bij verkoop ledlichtdivisie Philips

Philips stuit bij de verkoop van Lumileds, de tak die LED-lichten maakt, op problemen. De verkoopdeal zou in het derde kwartaal afgerond worden, maar dat is niet gebeurd omdat de Amerikaanse toezichthouder bezwaren heeft. Een consortium, Go Scale Capital, met een grote Chinese investeerder, wil 2,6 miljard euro op tafel leggen voor het onderdeel met 8300 werknemers, maar de Amerikaanse autoriteiten liggen dwars.

"Het Comité voor Buitenlandse Investeringen in de VS (CFIUS) heeft bepaalde zorgen geuit die niet voorzien waren", schrijft Philips in een persverklaring bij de derdekwartaalcijfers. Een woordvoerder wil niet zeggen wat voor zorgen de Amerikaanse autoriteiten hebben. De Amerikanen kijken doorgaans scherp naar investeringen waarbij Chinees kapitaal betrokken is. Philips-topman Frans van Houten zegt dat hij niet zeker weet of de verkoop nog gaat lukken.

'Verkoop Lumileds wat onzeker'

Eind maart maakte Philips bekend 80 procent van Lumileds te verkopen aan Go Scale Capital. Dat bedrijfsonderdeel maakt onder meer lampjes voor mobiele telefoons en koplampen voor auto's. Destijds verwachtte het bedrijf dat de deal eind september zou zijn afgerond. Die verwachting werd drie maanden geleden al bijgesteld naar eind dit jaar.

"Er wordt wel gezegd dat de wereldeconomie aantrekt, maar dat is niet wat wij zien"

Frans van Houten, bestuursvoorzitter Philips

China

De omzet van de elektronicafabrikant is in het derde kwartaal met 12 procent gestegen, naar 5,8 miljard euro. De nettowinst kwam uit op 324 miljoen euro. Vorig jaar leed Philips in hetzelfde kwartaal nog een verlies van meer dan 100 miljoen euro. Ook de wisselkoersen speelden het bedrijf parten. De stijgende omzet bij gezondheidstechnologie (Healthcare) is vooral te danken aan meer vraag in de VS.

"Er wordt wel gezegd dat de wereldeconomie aantrekt, maar dat is niet wat wij zien. " zegt topman Frans van Houten in het NOS Radio 1 Journaal. "Wij zien veel volatiliteit in de wereld, opkomende markten hebben last van de valutaveranderingen. De sterkste economie in de wereld is die van de VS en in Europa doet Philips het goed, maar zien wij geen brede macro-economische verbeteringen."

Philips zegt wel last te hebben van verslechterende economische omstandigheden in een aantal markten. Het meest voelbaar is dat in China, de tweede markt voor het bedrijf na de Verenigde Staten.

Het grootste onderdeel van Philips, gezondheidstechnologie, heeft last van strengere regels van de Chinese overheid om corruptie tegen te gaan. "Daardoor zijn verkoopprocessen ingewikkelder geworden en plaatsen ziekenhuizen minder snel orders". De lichtdivisie verkoopt minder lampen omdat er minder huizen en kantoren worden gebouwd.

Transformatie

De zorgen van Philips over de economie en de terugzakkende omzet in China, plus de problemen rond de verkoop van Lumileds vallen niet goed bij beleggers. Het aandeel Philips verliest bij opening van de aandelenbeurs meer dan twee procent.

Philips zit in een groot transformatieproces waarbij het zich helemaal richt op gezondheidstechnologie en andere onderdelen afstoot, zoals consumentenelektronica en de led-verlichtingscomponenten. Die lichtdivisie levert onder meer aan de auto-industrie.

Een deel van de verlichtingsdivisie houdt Philips en wordt omgebouwd tot een ontwerp- en serviceafdeling, onder meer voor straat- en gebouwenverlichting.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl