Staatssecretaris Mansveld tijdens het eerste deel van het ProRail-debat
NOS Nieuws

Kamerdebat over ProRail uitgesteld

De Tweede Kamer en staatssecretaris Mansveld zouden komende week verder praten over de problemen bij ProRail, maar dat gaat niet door. Partijen in de Kamer, waaronder PvdA en GroenLinks, vinden dat een debat geen zin heeft, nu de staatssecretaris heeft laten weten dat ze meer tijd nodig heeft om vragen over de problemen bij het spoorbedrijf te beantwoorden.

In het eerste deel van het debat, eind september, lag Mansveld onder vuur. De Kamer was ontevreden over haar uitleg over een dreigend tekort van 475 miljoen euro bij ProRail en vroeg om een onafhankelijk onderzoek.

Vorige week gingen er diverse stukken over ProRail naar de Kamer, waarover vervolgens 67 schriftelijke vragen werden gesteld. De staatssecretaris zegt dat het "gezien de complexiteit en het technische karakter van een deel van de vragen" niet lukt om binnen een week alle antwoorden klaar te hebben.

PvdA-Kamerlid Hoogland: "Als we onszelf als Kamer serieus nemen, nemen we hier de tijd voor." GroenLinks is het daarmee eens. "Er zitten grenzen aan wat je in korte tijd voor elkaar kunt krijgen."

'Tijdrekken'

SP-Kamerlid Bashir is teleurgesteld, maar ook verbaasd. "Het gaat om vervolgvragen, en ze heeft voor de eerdere vragen lang de tijd gehad. Je kunt je afvragen of hier sprake is van tijdrekken."

De SP heeft samen met PVV, D66 en CDA gevraagd om beantwoording van de vragen voor 31 oktober.

Mansveld werd de afgelopen maanden herhaaldelijk op het matje geroepen omdat ze informatie niet had gedeeld. Eerder beloofde ze de Kamer dat ze ProRail strakker gaat aansturen.

Fyra

Er wacht Mansveld volgende week wel een andere spannende dag: de parlementaire enquêtecommissie presenteert woensdag haar rapport over de Fyra-problemen. Die treinen moesten veertig dagen nadat ze waren gaan rijden alweer van het spoor vanwege technische mankementen.

Tijdens de verhoren bleek dat ambtenaren waarschuwingen hadden ontvangen. De commissie zelf liet een paar keer doorschemeren dat Mansveld de Kamer misschien te rooskleurig of onvolledig heeft geïnformeerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl