Fyra-treinstellen in 2013 op een rangeerterrein in Amsterdam
NOS Nieuws

Openbare verhoren Fyra-enquête beginnen vandaag

In de Tweede Kamer beginnen vandaag de openbare verhoren van de parlementaire enquêtecommissie over de Fyra. De commissie wil weten hoe het zo fout kon gaan met de hogesnelheidstrein die naar Brussel moest rijden.

De NS kreeg de exploitatierechten van de HSL-Zuid en kocht de treinen in Italië. Direct waren er problemen met de treinen en binnen enkele weken verdwenen ze van het spoor. De NS gaf de Italiaanse bouwer AnsaldoBreda de schuld en bracht de treinen terug.

De parlementaire enquêtecommissie, onder voorzitterschap van Madeleine van Toorenburg van het CDA, gaat nu onderzoeken wat er precies fout is gegaan. Volgens Van Toorenburg kostte het debacle zo'n 11 miljard euro.

De commissie onderzoekt niet alleen de problemen met de Fyra, maar ook de totstandkoming van de hogesnelheidslijn, de politieke afwegingen die zijn gemaakt, de toekenning van de concessie aan de NS en de samenwerking van de NS met de Belgische spoorwegen bij de aanschaf van de Fyra.

Verhoren

De commissie hoort vandaag voorzitter Kruyt van reizigersvereniging Rover (09.30 uur), oud-secretaris-generaal Ralph Pans van het ministerie van Verkeer en Waterstaat (11.00 uur) en oud-NS-directeur productontwikkeling Spaargaren (15.00 uur).

De voorzitter van Rover wordt gehoord over de wensen van de reizigers en de ideeën die er leefden over de snelle trein. Het ministerie van Verkeer en Waterstaat had in de tijd van de aanbesteding veel met de NS te maken, omdat dat toen nog een staatsbedrijf was. De vraag die daarover leeft is of er wel een goede balans was tussen deze twee en of de controle op het proces wel goed en objectief was.

Later deze week komen onder anderen de oud-ministers Zalm (Financiën) en Netelenbos (Verkeer en Waterstaat) aan het woord. De commissie komt naar verwachting in september of oktober met haar conclusies.

De verhoren zijn vanaf 09.30 uur rechtstreeks te volgen via NPO Politiek.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl