Passagiers in een metro van de GVB
NOS Nieuws

GVB start proef met spuugkits 'om preventieve werking'

Het vervoersbedrijf GVB in Amsterdam verzamelt sinds kort het DNA van "bespugers", maar het is nog de vraag in hoeverre het tot veroordelingen zal leiden. "Het DNA-materiaal kan alleen als ondersteunend bewijs worden gebruikt en we hebben een match met de bestaande database nodig", zegt een woordvoerder van het Openbaar Ministerie.

Het GVB zet dan ook vooral in op de preventieve werking. Ook hoopt het bedrijf dat meer personeelsleden aangifte zullen doen van een bespuging. De NS deed 5,5 jaar geleden een soortgelijke proef, maar die werd na een aantal maanden gestopt.

Database

Het DNA moet matchen met materiaal dat al in de landelijke DNA-database zit. In de meeste gevallen kan een verdachte niet gedwongen worden DNA af te staan; dat kan pas als iemand is veroordeeld. Dat weerhoudt het GVB niet van het starten van de proef. "Wij vinden de preventieve werking vooral belangrijk", zegt een woordvoerder. "En we hopen dat meer van onze mensen aangifte van bespuging doen, omdat we ze nu het gevoel kunnen geven dat er wel iets gedaan kan worden."

Als er een match is, wordt de verdachte uitgenodigd voor een gesprek op het bureau. "Aanhouden kan niet, daarvoor is het vergrijp niet zwaar genoeg", zegt het OM. Een bespuging is een eenvoudige belediging, waarop drie maanden cel of een boete van 4000 euro staat. "Maar wel een heel vernederende vorm van beledigen", benadrukt het GVB.

Spuugkit moet bespugen voorkomen

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl