NOS NieuwsAangepast

NS begint experiment met spuugkit

De NS begint een proef met zogeheten spuugkits. Die worden de komende maanden gebruikt om dna-materiaal te verzamelen van reizigers die spoorwegpersoneel bespugen.

In de spuugkit zitten handschoenen en een wattenstaafje waarmee speeksel kan worden verzameld. Het materiaal gaat vervolgens naar het Nederlands Forensisch Instituut voor dna-onderzoek.

De NS hoopt dat zo'n onderzoek een match oplevert met gegevens uit de databank van het instituut, zodat er een verdachte kan worden aangehouden. Achtendertig procent van het NS-personeel is wel eens bespuugd, zei een woordvoerder tegen RTL Nieuws.

Gevangenisstraf Volgens de wet is spugen een vorm van belediging en staat daar een maximale gevangenisstraf op van drie maanden. Er zijn ook regionale vervoerders die met de spuugkit willen werken. Vorig jaar probeerde vervoersmaatschappij Arriva al eens de spuugkit in te voeren, maar de organisatie kreeg daarvoor geen toestemming van het Openbaar Ministerie.

Het idee is afkomstig van een busmaatschappij in Engeland, waar de spitkit een duidelijke daling in het aantal incidenten liet zien.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl