In tegenstelling tot de vorige verkiezingen staan er dit keer geen lange rijen bij de stembureaus
NOS Nieuws

Verkiezingen laten Egyptenaren koud

Voor de tweede dag op rij zijn in Egypte de stemlokalen geopend, maar de meeste Egyptenaren lopen niet warm voor de parlementsverkiezingen. Gisteren, op de eerste dag, is waarschijnlijk maar zo'n 10 procent van de kiezers komen opdagen.

De Egyptenaren kunnen voor het eerst sinds 2012 weer een nieuw parlement kiezen. Het vorige, dat werd gedomineerd door aanhangers van de Moslimbroederschap, werd door het hooggerechtshof ontbonden omdat de vorige verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen. Bij die verkiezingen stonden er nog lange rijen voor de stembureaus.

Afgezet

In 2013 werd president Morsi, die de steun had van Moslimbroeders, afgezet door het leger. De nieuwe presidentsverkiezingen werden gewonnen door voormalig legerleider Sisi. De Moslimbroederschap werd verboden. Daarna is de populariteit van Sisi steeds verder gedaald.

President Sisi noemt de verkiezingen van nu een mijlpaal op weg naar democratie, maar volgens critici is het een schijnvertoning. Oppositiepartijen doen niet mee; van de ruim 5000 kandidaat-parlementariërs is het overgrote deel aanhanger van Sisi.

"De verkiezingen zijn een farce. Ik geloof niet dat iemand in Egypte ze serieus neemt", stelt een woordvoerder van de Moslimbroederschap. Een voormalig leider van een protestbeweging van jongeren zegt: "We boycotten de verkiezingen niet actief. Ze laten ons eenvoudigweg koud."

Halve vrije dag

Officiële opkomstcijfers zijn er niet, maar volgens deskundigen en journalisten ter plaatse komen er maar weinig mensen stemmen. Ambtenaren hebben vandaag een halve vrije dag gekregen, in de hoop de opkomst iets hoger te krijgen.

De verkiezingen worden nu gehouden in een aantal districten in Egypte. Op 22 en 23 november is de rest van het land aan de beurt. De uitkomst wordt begin december verwacht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl