Egyptenaren in de rij bij een stemkantoor in Caïro
NOS Nieuws

Egypte kiest na jaren een nieuw parlement

Egypte gaat vandaag en morgen naar de stembus voor een nieuw parlement. In deze eerste fase van de verkiezingen kunnen de bewoners van de helft van de districten hun stem uitbrengen. De andere helft kan dat over ruim een maand doen.

Om de verkiezingen veilig te laten verlopen, zijn er 185.000 militairen op de been. Hoe de 596 zetels in het parlement verdeeld worden, is begin december bekend.

Onrust

Egypte heeft al drie jaar geen parlement. Dat werd in 2012 door de rechter ontbonden omdat de vorige verkiezingen niet eerlijk zouden zijn verlopen. Daarna werden nieuwe verkiezingen steeds uitgesteld omdat Egypte een periode van grote onrust doormaakte.

In 2013 werd de radicaal-islamitische president Morsi van de Moslimbroederschap afgezet en trok het leger de macht naar zich toe. De nieuwe presidentsverkiezingen werden gewonnen door de voormalige legerleider Sisi.

Sisi treedt streng op tegen de Moslimbroederschap. Bij de vorige parlementsverkiezingen won de partij ongeveer de helft van de zetels. De groepering mag nu niet meedoen aan de verkiezingen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl