Steun voor oprichting Fraude Autoriteit groeit
Steeds meer organisaties zijn voorstander van een Fraude Autoriteit, een orgaan dat de samenwerking in fraudebestrijding bevordert en uiteindelijk ook beslissingen mag doordrukken. De werkgeversorganisaties VNO-NCW en MKB Nederland vinden dat zo'n autoriteit er zo snel mogelijk moet komen.
"We verliezen het van de boeven. In ieder geval verliezen we heel veel geld", zegt Els Prins, die zich bij de werkgeversorganisaties bezighoudt met het bestrijden en voorkomen van alle soorten van fraude.
Ze rekent voor: "Er gaat per jaar minimaal 3,7 miljard euro door fraude verloren in het bedrijfsleven. Als je nagaat hoeveel banen dat zijn, hoeveel winst dat zou kunnen betekenen, en dus voor de BV Nederland veel meer welvaart, dan begrijp je waarom wij voor een fraudeautoriteit zijn."
Dat er niet goed wordt samengewerkt in de fraudebestrijding, bleek uit eerdere berichtgeving van de NOS. De Fraudehelpdesk pleitte daarom al voor een Fraude Autoriteit, maar minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie zei in de Tweede Kamer dat hij daar niets voor voelt.
In Nederland weet de linkerhand niet wat de rechterhand doet.
"Alle partijen kijken door een rietje naar een schilderij", vindt Bernard Welten, oud-hoofdcommissaris van de Amsterdamse politie. "En je weet wat er dan gebeurt, je ziet maar een heel klein deel. We hebben iemand nodig die het hele schilderij kan overzien."
Welten is oprichter van het burgerinitiatief 1Overheid. Dat platform gelooft dat de omvang van fraude kan worden teruggedrongen door een betere samenwerking tussen overheidsdiensten onderling, én een betere samenwerking tussen overheidsdiensten en het bedrijfsleven.
"In Nederland weet de linkerhand niet wat de rechterhand doet", zegt Welten. Hij komt met een voorbeeld van mensen die onherroepelijk veroordeeld zijn en dus de gevangenis in moeten, maar voor justitie niet vindbaar zijn. "Die mensen kunnen zich wel melden bij de balie van een gemeente voor een nieuw paspoort of een nieuw rijbewijs. En dat krijgen ze dan ook! Omdat de gemeente niet weet, wat justitie wel weet. Namelijk dat die mensen nog de cel in moeten."
Welten noemt een rits aan voorbeelden op. Veel daarvan staan ook op de site van zijn burgerinitiatief.
Er moet iemand komen die alle barrières die er kunnen zijn, kan slechten.
Bij 1Overheid merken ze dat er veel weerstand is tegen een andere manier van werken. De personen die dat tegenhouden noemt Welten wel eens gekscherend "remmers in vaste dienst".
Daarom moet de strategie worden veranderd, zegt hij. "Je kunt wel alvast in gemeenten aan de slag met een fraude-coördinator. Iemand die zegt: de volgende partijen dienen altijd eerst met elkaar te overleggen voordat bijvoorbeeld dat nieuwe paspoort wordt afgegeven."
Bij de werkgeversorganisaties is het ongeduld groter. Ze vinden dat er echt werk moet worden gemaakt van een landelijke coördinator. "Er moet iemand komen die alle barrières die er kunnen zijn, tussen de overheden onderling maar ook naar bedrijven toe, kan slechten. Anders verliezen we het echt van de boeven."