Veel Syriërs zijn Aleppo ontvlucht
NOS Nieuws

'Strijd om Aleppo barst binnenkort echt los'

Er wordt al jaren gevochten om Aleppo, maar de strijd om de Syrische stad zal binnenkort echt gaan losbarsten. Dat verwacht correspondent Sander van Hoorn. "Wederom vanuit de lucht, gesteund door de Russen."

Het leger van president Assad is op dit moment actief op drie fronten ten zuiden van Aleppo. Het probeert daar de snelweg naar Idlib in handen te krijgen, omdat de rebellen vanuit die stad worden bevoorraad. "Dat ze de aanvoerroute van de rebellen willen afsnijden, is in opmaat naar zo'n grote strijd natuurlijk een logische stap", zegt Van Hoorn.

Het Syrische leger wordt ondersteund door Rusland, dat in het hele westen van Syrië bombardementen uitvoert. De aanvallen lijken zich te concentreren op enclaves van rebellen nabij belangrijke snelwegen. Als die eenmaal in handen zijn, denkt Van Hoorn, worden van daaruit andere fronten benaderd, zoals bijvoorbeeld Aleppo.

Of de Iraniërs daadwerkelijk meevechten, is nog even de vraag.

Sander van Hoorn, NOS-correspondent in Beiroet

Volgens Van Hoorn is het onduidelijk of er daadwerkelijk Iraanse militairen meedoen aan de strijd, zoals het Syrische leger beweert. "Daar wordt veel over gespeculeerd. Ik heb nog geen overtuigende beelden gezien van frontlinies waar Iraanse soldaten aan het vechten zijn."

Dat er Iraanse adviseurs aanwezig zijn in Syrië, is wel bekend. "Dus de Russen bombarderen vanuit de lucht, de Syriërs knappen het op de grond op, samen met de Libanese beweging Hezbollah, en het leger wordt in elk geval geadviseerd en aangestuurd door Iraniërs", concludeert Van Hoorn. "Maar of de Iraniërs daadwerkelijk meevechten, is nog even de vraag."

Het regeringsleger voert al jaren aanvallen uit op Aleppo. Verschillende rebellengroepen, zoals het Vrije Syrische leger, hebben het oosten van de stad onder controle; Assads leger het westen. Islamitische Staat zit wel in de buurt van Aleppo, maar niet in de stad zelf.

"Het was de grootste stad van Syrië", zegt Van Hoorn. "Ik zeg wàs, omdat heel veel mensen inmiddels zijn gevlucht."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl