NOS Nieuws

Offensief Syrisch leger met hulp Rusland tegen rebellen in Aleppo

Syrische grondtroepen zijn met steun van Russische gevechtsvliegtuigen een offensief begonnen tegen rebellen ten zuiden van Aleppo. Ze worden bijgestaan door honderden strijders uit Iran en van de Libanese Hezbollah-beweging. Dat meldt een Syrische militaire bron die verder spreekt van het langverwachte en grote offensief rond Aleppo.

Het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten maakt melding van hevige gevechten tussen het regeringsleger en de rebellen. Een dorp bij Aleppo zou zijn heroverd door het regeringsleger. Verder is een belangrijke weg richting Damascus gebombardeerd door Russische gevechtsvliegtuigen.

President Poetin: samenwerking nodig voor verdediging grenzen

Ook het observatorium zegt dat Iran meedoet aan het offensief. Het buurland levert al wapens aan Syrië en ook zijn de afgelopen dagen militaire adviseurs gestuurd.

De afgelopen week kwamen zeker twee hoge Iraanse commandanten om het leven in Syrië, onder wie een generaal die sneuvelde bij Aleppo.

Rusland begon op 30 september met luchtaanvallen in Syrië, gericht op de islamitische terreurgroep IS en andere tegenstanders van president Assad.

Aanvallen

Aleppo, de grootste stad van Syrië, is opgedeeld in rebellen- en regeringsgebied. Grote delen zijn in handen van rebellen van het Vrije Syrische Leger. Het regeringsleger voert al jaren aanvallen uit op de stad.

Gisteren voerde het leger bij de zuidwestelijke stad Homs aanvallen uit in gebied dat in handen is van opstandelingen. Bij die gevechten zijn volgens het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten zestig mensen omgekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl