Een zitting eerder dit jaar in de zaak rond 'Oma Mok'
NOS Nieuws

Veroordeling Zes van Breda blijft overeind

Het gerechtshof in Den Haag houdt de straf van De Zes van Breda voor de moord op een vrouw in 1993 overeind. De eerdere beslissing van het gerechtshof in Den Bosch is gehandhaafd.

De drie mannen en drie vrouwen werden in 1994 opgepakt. De mannen moesten tien jaar de gevangenis in en de vrouwen twee, maar de Hoge Raad bepaalde in 2012 dat de zaak over moest. In die herzieningszaak kwam vandaag de uitspraak. Het Openbaar Ministerie had dezelfde straffen geëist als waartoe de mannen al waren veroordeeld en de rechter gaat daar dus in mee. Advocaat Geert-Jan Knoops zegt dat de zes in cassatie gaan, waardoor de Hoge Raad weer naar de zaak zal kijken.

Het gerechtshof deed uitspraak

Betrouwbaar

De Chinese vrouw Tim Mui Cheung, ook wel bekend als Oma Mok, werd vermoord in het restaurant van haar zoon. Ze was gewurgd en geslagen met een wok. De gokkast was leeggeroofd.

De vrouwen zeiden jaren na de eerste zittingen dat ze hadden bekend onder druk van hun verhoorders, of in de hoop dat ze dan naar huis mochten. Maar in de herziening bepaalde de rechter dat de verklaringen voldoende betrouwbaar waren om te gebruiken als bewijs. Er waren wel nieuwe sporen gevonden die niet bewezen dat de mannen bij de moord betrokken waren, maar ook niet dat ze er niet bij betrokken waren.

Verslaggever Kysia Hekster over de vraag of de zaak nu is afgedaan

Nieuwe getuigen

Ook waren er nieuwe getuigen opgedoken, die verklaarden dat ze niets bijzonders hadden gezien in het restaurant. Maar volgens de rechter voegden die verklaringen niets toe aan het bewijs. Bovendien kan niet worden vastgesteld of de getuigen wel in de buurt van het restaurant waren op het moment van de moord.

Het zestal heeft altijd volgehouden niets te maken te hebben met de dood van de vrouw. Ze hoeven niet terug de cel in, omdat ze hun straf al hebben uitgezeten. De uitspraak van het gerechtshof in Den Haag was van belang omdat de veroordeelden aanspraak zouden kunnen maken op een schadevergoeding.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl