Rutte reageert op het OVV-rapport
NOS Nieuws

Rutte: resultaten bevestigen schokkendste vermoedens

"De resultaten van het onderzoek bevestigen de schokkendste vermoedens", zegt premier Rutte in reactie op het rapport van de Onderzoeksraad voor Veiligheid over de ramp met de MH17. "Het was in woord en in beeld een indringend en confronterend verhaal, in de eerste plaats voor nabestaanden."

Vanmorgen had Rutte contact met een vertegenwoordiger van de nabestaanden. "Vandaag hebben zij opnieuw onze steun nodig. En ik hoop van harte dat zij die zullen vinden."

600 familieleden en vrienden van de slachtoffers werden eerder vandaag geïnformeerd over de uitkomst van het onderzoek op een besloten bijeenkomst in het World Forum in Den Haag.

Prioriteiten

Rutte herhaalde dat de prioriteit nu het opsporen en vervolgen van de daders is. Hij heeft daarover contact met de andere betrokken landen. "De eerste prioriteit was de repatriëring en identificatie van de slachtoffers. Prioriteit nummer twee was duidelijkheid krijgen over de oorzaak. Dat is nu gebeurd."

Volgens Rutte levert het rapport van de Onderzoeksraad een grote bijdrage aan de opsporing van de daders. Hij roept Rusland op om aan verder onderzoek mee te werken. Ook zijn er nationaal en internationaal lessen te trekken, zegt Rutte. Hij noemt als voorbeelden de veiligheid van het luchtruim en de eenduidigheid van passagierslijsten.

Rusland is verbaasd door de oproep van Rutte. Moskou is altijd bereid geweest om mee te werken in het onderzoek, zegt een woordvoerder van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl