NOS Nieuws

'Zet politievrijwilligers in bij opvang vluchtelingen'

De Landelijke Organisatie van Politievrijwilligers (LOPV) wil dat minister Van der Steur politievrijwilligers gaat inzetten om noodopvanglocaties te beveiligen. Ook moeten ze als het aan de LOPV ligt asielzoekers gaan registreren. Dat moet de druk bij de politie verlichten, zegt de organisatie.

De komst van duizenden vluchtelingen naar Nederland vraagt steeds meer van de politie. De voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Bernt Schneiders, zei afgelopen weekend dat de beveiliging van opvanglocaties voor asielzoekers leidt tot capaciteitsproblemen bij de politie.

Oplossing

Michael Sijbom, voorzitter van de LOPV en burgemeester van de gemeente Losser, zegt dat politievrijwilligers de oplossing zouden kunnen zijn. "De politie dreigt niet meer toe te komen aan het normale politiewerk in de wijken. In zulke tijden moet je extra politiecapaciteit beschikbaar maken." Het zou gaan om honderden mensen die ingezet kunnen worden.

Politievrijwilligers hebben dezelfde opleiding als normale politiemedewerkers en zijn volgens Sijbom dus ook goed inzetbaar. Dat zouden de vrijwilligers in hun vrije tijd kunnen doen.

Betaald verlof

Maar de LOPV hoopt ook dat ambtenaren betaald verlof krijgen. Rijksambtenaren die ook politievrijwilliger zijn kunnen betaald verlof krijgen voor dit soort situaties, zegt de LOPV. Ook provincies en gemeenten kunnen dit doen, volgens Sijbom.

"We twijfelen er niet aan dat als de politie het loon doorbetaalt, de werkgever best bereid zal zijn om de politievrijwilliger een tijdje verlof te geven", zegt Sijbom. "In veel cao’s is iets geregeld over buitengewoon verlof in het algemeen belang."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl