De sporthal in Woerden heeft na de bestorming van vrijdag extra bewaking gekregen
NOS Nieuws

'Politie in problemen door opvang asielzoekers'

De beveiliging van opvanglocaties voor asielzoekers leidt tot capaciteitsproblemen bij de politie. Als de toestroom aanhoudt, moet de minister aan andere oplossingen gaan denken, zoals de inzet van particuliere beveiligers of gemeentelijke handhavers. Dat zegt de voorzitter van het Nederlands Genootschap van Burgemeesters, Bernt Schneiders.

Volgens Schneiders vragen de omwonenden van nieuwe opvanglocaties om extra politie-surveillances. "Het is nogal evident dat daar nogal wat capaciteit meer gemoeid is." Dat beslag op de capaciteit wordt nog groter als zich incidenten voordoen, zoals vrijdagavond in Woerden. Dan moeten daders worden opgespoord en gearresteerd en moet de beveiliging worden opgeschaald.

Vrije dagen

Schneiders waarschuwt dat dit extra beslag niet zonder gevolgen blijft: "Als je de politie-uren optelt die hiermee gemoeid zijn, dan zie je dat een groot beslag gedaan wordt op die politiemensen. Dat ze bijvoorbeeld geen vrije dagen kunnen opnemen, dat gaat later in het jaar knellen. Misschien kun je dan minder doen aan woninginbraak of het begeleiden van evenementen; die discussie ga je natuurlijk krijgen."

Nu vallen die problemen nog te overzien, maar dat wordt volgens Schneiders anders als de huidige toestroom langer aanhoudt. De burgemeesters willen dat minister Van der Steur nu al nadenkt over alternatieven, zoals het inschakelen van particuliere beveiligers of gemeentelijke handhavers, "zodat we daar in ieder geval niet door worden overvallen".

Van der Steur zegt in een reactie dat de zaak zijn "volle aandacht" heeft en ook die van staatssecretaris Dijkhoff. Hij heeft morgen overleg met de burgemeesters van de vier grootste steden en die van Maastricht, Nijmegen, Haarlem, Tilburg, Eindhoven en Groningen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl