Deze foto van de leeuw Cecil werd door de autoriteiten in Zimbabwe vrijgegeven na zijn dood.
NOS Nieuws

Amerikaanse leeuwendoder weer welkom in Zimbabwe

Zimbabwe dringt niet langer aan op de uitlevering van de Amerikaanse tandarts Walter Palmer voor het doodschieten van Cecil, de populairste leeuw in het land.

De Zimbabwaanse aanklager is tot de slotsom gekomen dat Palmer, die de leeuw in juli doodschoot, een jachtlicentie had en geen regels heeft overtreden.

Verontwaardiging

De dood van het dier leidde tot voor veel verontwaardiging. Cecil was de 'koning' van het Hwanga National Park en daarmee een symbool voor Zimbabwe. Hij was niet bang voor mensen en liep op zijn gemak langs alle safari-jeeps.

Het dier werd door Palmer en zijn metgezellen buiten het park gelokt en daar beschoten. Cecil had een halsband om met een zendertje, wat aangaf dat hij deel uitmaakte van een onderzoek. Palmer zegt dat die halsband niet te zien was en dat hij niet wist dat de leeuw een speciale status had.

Toen het dier werd gevonden, was het ontdaan van zijn hoofd en huid. Ook de halsband was verdwenen. Palmer werd verdacht van illegale jacht, maar volgens de Zimbabwaanse aanklagers blijkt dus dat hij wel over de juiste papieren beschikte.

Protest

In de woonplaats van Palmer in de staat Minnesota protesteerden mensen tegen zijn daad. Hij en zijn familieleden werden via sociale media met de dood bedreigd. De jager dook een tijd onder totdat de woede was bekoeld.

Palmer heeft zijn spijt betuigd en is volgens de Zimbabwaanse minister van Milieu weer welkom in het land. Vorige maand begon hij weer met zijn werk als tandarts.

  • AFP
    De dood van de leeuw Cecil leidde tot veel verontwaardeging in de VS
  • AFP
    Bij de tandartsenpraktijk van Palmer werden uit protest knuffeldieren gelegd
  • AFP
    Een lokale schilder maakte een portret van Cecil de leeuw. Hij doneerde de opbrengs van het schilderij aan een goed doel.
  • AFP
    Bij Palmers voordeur bleek het ongenoegen van de mensen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl