Elf agenten vorig jaar ontslagen om misbruik van informatie
De politieman die gearresteerd werd voor onder meer het lekken van informatie, is zeker niet de enige agent die zich daar schuldig aan heeft gemaakt. Uit cijfers die de NOS heeft verkregen na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur blijkt dat vorig jaar 22 agenten voorwaardelijk of onvoorwaardelijk ontslagen zijn vanwege het misbruiken van politie-informatie.
Uit de verstrekte gegevens blijkt niet hoe de informatie is misbruikt of hoe ernstig de zaken zijn. De zaken waren in elk serieus genoeg voor ontslag. Er is geen aanwijzing dat een van de ontslagenen als mol voor criminele organisaties heeft gefungeerd. Het lekken van politie-informatie en het gebruiken van politie-informatie voor privé-doeleinden zijn op een hoop geveegd. Ook is niet duidelijk of de agenten ook zijn vervolgd door justitie. Elf agenten werden voorwaardelijk ontslagen, elf onvoorwaardelijk.
Openbaarheid
Er zijn weinig van dit soort zaken in de openbaarheid gekomen. Naast de arrestatie van de agent van het regiokorps Oost-Brabant die gisteren bekend werd, zijn er de laatste jaren maar een handvol zaken in de publiciteit gekomen van agenten die vertrouwelijke informatie lekten.
In 2012 werd een Utrechtse agent veroordeeld tot een celstraf van acht maanden voor het schenden van zijn ambtsgeheim, omdat hij informatie over kentekens had doorverkocht.
In het onderzoek naar de Limburgs politicus Van Rey werd in 2013 onderzoek gedaan naar een agent die het ambtsgeheim zou hebben geschonden. En een agent die de vriend van zijn dochter confronteerde met informatie die hij uit de politiesystemen had gehaald, kreeg in 2012 een werkstraf.