Wesley Hoedt
NOS Voetbal

Bij Lazio leert Hoedt Italiaans én verdedigen

In drie maanden tijd is er voor Wesley Hoedt veel veranderd. Het bescheiden Heerhugowaard werd ingeruild voor de wereldstad Rome, het AFAS Stadion maakte plaats voor het imposante Stadio Olimpico en in het dagelijkse leven spreekt Hoedt tegenwoordig geen Nederlands, maar Italiaans.

De taal had de 20-jarige centrale verdediger al gauw onder de knie. "Ik ben wel redelijk goed met talen", lacht Hoedt. "Maar aan de speelwijze heb ik wel moeten wennen. Die is tegenstrijdig met de manier waarop ik in Nederland ben opgeleid."

"Het opbouwen bijvoorbeeld moet functioneel zijn", gaat Hoedt verder. "Resultaat staat hier altijd voorop en dat is wel wat anders dan in Nederland." De Noord-Hollander was pas één seizoen basisspeler bij AZ, maar koos al vroeg voor een buitenlands avontuur. Van die beslissing heeft Hoedt nog geen seconde spijt gehad.

Kritiek na Napoli

Over zijn avonturen in de Italiaanse hoofdstad praat Hoedt zichtbaar graag, al is het in de eerste weken niet alleen maar hosanna geweest. De forse competitienederlaag tegen Napoli (5-0) kwam voor een groot deel op zijn conto. De kritiek die daarop volgde was niet mild.

"De kranten in Italië lees ik niet. Ik begreep wel dat ook de Nederlandse pers veel kritiek had. Dat is iedereens goed recht, maar ik ben naar Lazio gekomen om stappen te maken en ik weet van mezelf dat ik op de goede weg ben", zegt Hoedt, die bij Lazio in vier van de zeven competitiewedstrijden op speeltijd kon rekenen.

Wesley Hoedt viert zijn eerste treffer in het shirt van Lazio

Sportieve revanche

Twee weken na de dramatische wedstrijd tegen Napoli nam Hoedt sportieve revanche. De verdediger maakte in het Europa League-duel met Saint-Etienne zijn eerste treffer in het shirt van Lazio.

"Aan mijn manier van juichen heeft iedereen kunnen zien dat daar veel emotie bij loskwam." En dan lachend: "Het viel me trouwens mee dat ik al zo snel heb gescoord voor Lazio. En dat voor een verdediger."

Zondagmiddag speelt Hoedt met Jong Oranje in Nijmegen de EK-kwalificatiewedstrijd tegen Jong Slowakije.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl