Een Syrische vluchteling in een kamp in Libanon
NOS Nieuws

EU maakt 400 miljoen euro vrij voor opvang vluchtelingen

De Europese Unie maakt 400 miljoen euro extra vrij om het vluchtelingenprobleem aan te pakken. Het meeste geld, 300 miljoen, wordt besteed aan de opvangvoorzieningen van Syrische vluchtelingen in Turkije, Libanon en Jordanië.

Dat is een van de besluiten die de Europese bewindslieden die over asielzoekers gaan hebben genomen tijdens een overleg in Luxemburg. In totaal wil de EU de aanpak van de migratieproblemen in de landen rondom Syrië steunen met ruim een miljard euro.

Een van de andere besluiten die werd genomen is dat er een eensgezind Europees beleid moet komen over de terugkeer van migranten die niet in aanmerking komen voor een verblijfsvergunning.

Herverdeeld

De Balkanlanden Bosnië en Herzegovina, Montenegro, Macedonië, Servië, Albanië en Kosovo waren ook aanwezig bij het overleg en zegden toe hun grenzen beter in de gaten te houden.

Minister Koenders van Buitenlandse Zaken spreekt van een "new deal" tussen de diverse landen. "Dit is effectiever dan de problemen bij elkaar over de schutting te gooien. Het is een complexe humanitaire crisis die concrete samenwerking vereist tussen de verschillende landen."

Morgen worden voor het eerst vluchtelingen 'herverdeeld'. De Europese Unie besloot recent dat 160.000 vluchtelingen herverdeeld worden over Europa, en dat alle EU-landen daar verplicht aan mee moeten werken. Morgen worden de eerste vluchtelingen van Italië naar Zweden gebracht.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl