NOS Nieuws

Dijkhoff: sancties bij weigeren terugnemen migranten

"We moeten met de vuist op tafel kunnen slaan"

Landen die weigeren afgewezen asielzoekers weer op te nemen, moeten hard worden aangepakt. Dat vindt staatssecretaris Dijkhoff. Wat hem betreft moet er bijvoorbeeld gesproken worden over economische sancties tegen deze landen of het intrekken van hulp.

De Europese bewindslieden die over asielzaken gaan, spraken vandaag in Luxemburg over de vluchtelingenproblematiek. Een van de problemen waar de opvanglanden mee worstelen, is dat uitgeprocedeerde asielzoekers niet terug kunnen, omdat hun vaderland niet meewerkt. Het gaat dan om economische vluchtelingen, niet mensen die geweld, vervolging of oorlog ontvluchten zoals in landen als Syrië en Eritrea.

De bewindslieden spraken af dat er extra geld en mankracht nodig is om de terugkeer beter te laten verlopen. Verder besloten ze dat er een eenduidig beleid moet komen vanuit de Europese Unie, maar de inhoud van dat beleid is nog niet duidelijk.

Vuist op tafel

In Luxemburg werd er vooral gesproken over hoe de relaties goed gehouden kunnen worden, maar Dijkhoff vindt dat de tijd van netjes vragen voorbij is. "We moeten met de vuist op tafel kunnen slaan en dingen kunnen onthouden als deze landen niet meewerken. Er kunnen goede handelsrelaties zijn, maar daar hoort ook bij dat deze landen mensen weer opnemen als ze bij ons geen asiel hebben gekregen."

In november spreken de Europese leiders met leiders van de herkomstlanden, om betere afspraken te maken. Zo zouden er Europese verbindingsofficieren moeten komen, die ter plekke afspraken maken met de autoriteiten over terugkeer.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl