Losse flesjes olie worden op straat verkocht aan privévoertuigen die niet meer mogen tanken
NOS Nieuws

Nepalese oliemaatschappij vraagt om internationale hulp

De Nepalese oliemaatschappij Nepal Oil roept de hulp in van internationale oliemaatschappijen. Nepal Oil dreigt door zijn voorraad brandstof heen te raken. Nepal kampt al ruim een week met grote brandstoftekorten door de onofficiële handelsblokkade aan de Indiase grens.

Nepal ziet de blokkade als een tegenreactie van India op een nieuwe Nepalese grondwet. De wet discrimineert volgens India namelijk een etnische minderheid die van Indiase oorsprong is.

De overeenkomst met het Indiase bedrijf Indian Oil wordt mogelijk geschonden door de noodkreet van Nepal Oil. Indian Oil heeft namelijk als enige het recht olie aan Nepal te leveren. De nood is echter hoog; in Nepal mogen privévoertuigen niet meer tanken en krijgen ziekenhuizen, politie en overheidsgebouwen hun brandstof via rantsoenen.

De handel met India ligt door de blokkade stil. Er is ook minder handel met China, het enige andere buurland. Na de aardbeving van dit jaar zijn de meeste handelsroutes met China niet meer begaanbaar.

De brandstof moet nu via de lucht het land in worden gevoerd. Sommige scholen liggen stil door een tekort aan brandstof. Daarnaast groeit het tekort aan medicijnen en voedsel.

Diplomaten uit Nepal en India blijven zoeken naar een oplossing. Ondertussen houdt India vol dat er geen sprake is van een blokkade, maar dat vrachtwagens Nepal niet in durven door etnische spanningen.

'Donatie'

Gisteren vroeg de Indiase ambassade in Kathmandu aan de Nepalese regering om brandstof voor haar voertuigen. Een deel van bevolking in Nepal dreef vervolgens de spot met het verzoek. Zij boden tijdens een protestactie plastic flessen met benzine aan de ambassade aan als 'donatie'.

Een Nepalese betoger met zijn 'donatie' aan de Indiase ambassade

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl