Met vereende krachten is een container vol aan goederen ingezameld
NOS Nieuws

Nederlandse hulp voor Nepal gestrand in India

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

  • Jeroen de Jager

    Verslaggever

Amit Sharma heeft er slapeloze nachten van. Wat begon als een privé-hulpactie voor de aardbevingsslachtoffers van Nepal, dreigt uit te lopen op een dure nachtmerrie. Een container met hulpgoederen staat in Kolkata (Calcutta), maar de Indiase firma wil hem niet vrijgeven voor vervoer naar Nepal. De opslagkosten lopen op, net als de rekening.

Vol goede moed begon de 27-jarige Nederlandse Nepalees in april met het inzamelen van goederen. Eerst op het werk, maar na een oproep op Facebook, in het hele land. "We zijn stad en land afgereden om alle spullen op te halen", zegt Sharma. We zitten bij zijn ouders thuis aan tafel, in Nepalese sferen. Op de kast staan beelden van de god met het olifantenhoofd Ganesha.

Toen we gingen tellen hadden we 22.000 items.

Amit Sharma

Amit schakelt op een gegeven moment ook zijn neef Sambin in om te helpen. "We waren van april tot in juni elke avond en elk weekend bezig om de spullen te verzamelen. Tenten, kleding, speelgoed, dat soort dingen. Toen we gingen tellen hadden we 22.000 items."

Via crowdfunding lukt het de twee neven om een container te huren waar alle hulpgoederen inpassen. Ze regelen alle papieren en vertrekken eind juni op eigen kosten naar Nepal om de container op te vangen.

Dan begint de ellende. Volgens de havenautoriteiten in Kolkata zijn de papieren niet allemaal in orde. "Elke keer werden we gevraagd om steeds meer documenten, of andere documenten", verzucht Sambin. "Zelfs de agent die vanuit Nederland het vervoer regelde had dit nooit mee gemaakt", zegt Amit.

  • Amit Sharma
    Donaties op het werk
  • Amit Sharma
    Inpakken
  • Amit Sharma
    Sorteren van de goederen
  • Amit Sharma
    Klaar om te worden ingeladen
  • Amit Sharma
    De container staat klaar

De container staat tegen die tijd een aantal weken in opslag bij de afhandelaar in de haven van Kolkata. Dat kost geld, de rekening bedraagt 5000 euro. Amit en Sambin raken wanhopig en machteloos. "Dat geld hebben we niet. Bovendien, van dat geld zou je in Nepal wel tien dorpen kunnen helpen."

Gelukkig is het nog niet te laat. Er zitten geen bederfelijke goederen in de container. Alleen staat de winter voor de deur in Nepal en mensen zouden de warme Hollandse kleding goed kunnen gebruiken. "We hebben het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken een e-mail gestuurd in de hoop dat zij wat kunnen doen, maar er is nog geen reactie gekomen."

De Indiase ambassade heeft de zaak onder de aandacht gebracht van de lokale autoriteiten. "Dus nu maar hopen dat de mensen die de spullen het hardst nodig hebben die ook krijgen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl