Minister Blok bij het debat over sociale huurwoningen voor asielzoekers
NOS Nieuws

Blok denkt over schrappen voorrang asielzoeker

Minister Blok gaat nadenken over het afschaffen van urgentieverklaringen voor asielzoekers die op zoek zijn naar een sociale huurwoning. Hij ziet grote bezwaren in het stoppen met voorrang verlenen aan statushouders. Maar hij wil een voorstel van zijn eigen VVD niet zomaar van tafel vegen. Hij zal een paar weken de tijd nemen om de voors en tegens tegen elkaar af te wegen en hoopt in november duidelijkheid te kunnen geven.

Blok wees er in een debat over zijn begroting voor volgend jaar op dat asielzoekers die een status hebben gekregen, zonder urgentieverklaring langer in asielzoekerscentra blijven hangen. Dat betekent dat daar hogere kosten ontstaan, en dat drukt op de begroting van Bloks collega's bij Veiligheid en Justitie. Het is volgens de minister ook beter als mensen integreren in gemeenten. Dan leren ze eerder de taal en vinden ze makkelijker werk.

Wachtlijsten

De minister voor Wonen stelde daar tegenover dat hij begrip heeft voor de onvrede bij mensen die soms al jaren op een sociale huurwoning wachten. "Ik zie de grote spanning door de instroom van asielzoekers. Natuurlijk zie ik dat. Maar het is een gegeven dat die mensen hier zijn en als ze een status krijgen, hebben ze een dak boven hun hoofd nodig."

Overigens zei hij dat er veel is af te dingen op de wachtlijsten voor sociale huurwoningen. Volgens hem staan er veel mensen op, die niet op zoek zijn naar een woning. Er zijn bijvoorbeeld veel mensen die zich al op hun 18de inschrijven, omdat ze dan wachttijd kunnen opbouwen. Ook blijven mensen die inmiddels al een huurwoning in de sociale sector hebben soms op de lijsten staan, omdat ze willen doorstromen naar een andere woning.

Blok: serieus nadenken over schrappen urgentie asielzoekers

Regeringspartij PvdA zegt nog niet of het de VVD-motie over de urgentieverklaring zal steunen. Kamerlid De Vries wil eerst afwachten wat er van zijn eigen voorstel terecht komt.

Eerder deze week botsten de regeringspartijen over zijn plan om 100.000 tijdelijke huurwoningen bij te bouwen voor mensen die snel onderdak moeten hebben, zoals asielzoekers met een verblijfsstatus. De VVD noemde dat een onzalig plan, dat alleen maar meer asielzoekers zou aantrekken.

De Vries zwakte zijn plan vandaag af, nadat minister Blok had gezegd dat niet het Rijk, maar de gemeenten over het woningaanbod gaan en dat hij de uitvoering van dit plan niet van bovenaf kan opleggen.

Om tafel

De PvdA'er verzocht de minister daarop om de gemeenten te vragen om te zorgen voor extra, tijdelijke en betaalbare woningen, bijvoorbeeld door het beschikbaar stellen van voor ombouw geschikte woningen. Blok zei dat hij snel met gemeenten en woningcorporaties om de tafel gaat en dat hij dan ook wil bespreken wat dit plan voor consequenties heeft. Ook daarover zal hij in november verslag uitbrengen.

De Vries zei dat hij de VVD-motie niet hoeft te steunen, als zijn voorstel een succes wordt en het woningaanbod voor urgentiegevallen groter wordt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl