Sociale woningbouw
NOS Nieuws

Kamer verdeeld over huisvesting asielzoekers

De Tweede Kamer is verdeeld over de vraag hoe asielzoekers die in Nederland mogen blijven aan een huis moeten worden geholpen. Dat bleek tijdens de behandeling van de woonbegroting met minister Blok, waarin het grote tekort aan sociale huurwoningen werd behandeld.

De VVD pleitte er gisteren voor dat asielzoekers met een verblijfsstatus niet moeten worden opgevangen in sociale huurwoningen, maar in bijvoorbeeld leegstaande kantoren, bejaardentehuizen of kantoren. Vandaag zei VVD-Kamerlid Van der Linde dat hij niet met een concreet voorstel komt, maar dat hij de kwestie overlaat aan de minister.

Volgens D66'er koolmees presenteert de VVD zich weer als "PVV-light". Hij denkt dat het geen oplossing is om asielzoekers in containers te huisvesten. "Was het maar zo makkelijk."

PvdA-Kamerlid De Vries noemt het "niet echt wenselijk" dat asielzoekers voorrang krijgen op een sociale woning; hij wil dat dat iedereen terechtkan op de woningmarkt en daarom zouden er nieuwe woningen moeten worden gebouwd.

Krottenwijken

PVV-Kamerlid Madlener denkt dat de leefbaarheid van de wijken onder druk staat en dat de tijdelijke woningen die de PvdA wil bouwen tot getto's en krottenwijken zullen leiden.

Het CDA waarschuwt dat het draagvlak onder de bevolking voor het vluchtelingenbeleid met de dag zal afnemen zolang gewone woningzoekenden langer moeten wachten op een huis.

Het debat volgt een dag nadat staatssecretaris Dijkhoff werd belaagd in het Drentse dorpje Oranje. Daar blokkeerden bewoners ook bussen met extra asielzoekers. De staatssecretaris zei vanmiddag dat hij niet uitsluit dat hij gemeenten nog een keer moet dwingen asielzoekers op te vangen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl