Er is een zandwal opgeworpen rond het gezonken schip Flinterstar dat olie lekt
NOS Nieuws

Boswachter vertrouwt op zandwal tegen olie uit gezonken schip

De zanddam die is opgeworpen in de Noordzee om olievervuiling in natuurgebied het Zwin te voorkomen, is helemaal klaar. Volgens de Belgische boswachter die verantwoordelijk is voor het Zwin loopt het beschermde gebied geen gevaar.

Het Nederlandse vrachtschip Flinterstar kwam gisteren in aanvaring met een grote gastanker. De bemanning kon gered worden, maar het schip zonk en ligt nu op een zandbank. Uit de brandstoftanks van de Flinterstar lekt olie.

"Het Belgische deel van de zandwal is helemaal klaar. In Nederland is kennelijk besloten om het verder afmaken van de zandwal uit te stellen en te zien hoe het weer zich ontwikkelt", zei de Belgische boswachter Koen Marechal, verantwoordelijk voor natuurgebied het Zwin, vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

Maar volgens de gemeente Sluis was de volledige zandwal - inclusief Nederlands deel - vanmorgen ruim op tijd voltooid.

Meer dan driekwart van het Zwin ligt op Belgisch grondgebied. Een klein deel van dit tweeduizend jaar oude natuurgebied ligt ten zuidwesten van Cadzand-Bad in Zeeuws-Vlaanderen.

Dam moet natuurgebied tegen olie beschermen

Kwetsbaar

Volgens Marechal is een zandwal de enige optie om honderd procent zeker te zijn dat er geen olie het gebied in komt. "Het Zwin is een slikken- en schorrengebied dat tweemaal per dag onder water komt te staan. Het kent zeer kwetsbare vegetatie van zoutverdragende planten."

Toch maakt hij zich geen al te grote zorgen: "Er is geen olie in zicht hier en er is vannacht flink doorgewerkt. Om 10.00 uur is het hoogwater, dat is het moment waarop we zullen zien hoe de zandwal zich houdt. Ik heb er alle vertrouwen in, want het is een heel rustig getijde vandaag en het water komt niet erg hoog."

"Bovendien ligt er een rampenplan klaar dat onmiddellijk in praktijk gebracht kan worden mocht er toch olie deze kant op komen."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl